Az élelmiszerek koleszterintartalma alapvetően fontos információ azoknak, akik kontrollálni szeretnék koleszterinszintjüket, ezért egészségesen szeretnének táplálkozni.
Az alábbiakban néhány magas koleszterintartalmú, tehát kerülendő, illetve néhány alacsony koleszterintartalmú, tehát fogyasztásra ajánlott ételt sorolunk fel.
Magas koleszterintartalmú ételek (mg/100 g)
A magas koleszterintartalmú ételek közé elsősorban a belsőségek tartoznak.
Velő (sertés agyvelő) | 2000 |
Tőkehalmáj olaj | 850 |
Máj (csirkemáj) | 555 |
Máj (liba) | 515 |
Máj (sertés) | 430 |
Sertésvese | 365 |
Vese (borjú) | 364 |
Máj (borjú) | 360 |
Sertéstüdő | 350 |
Tüdő (marha, sertés) | 350 |
Alacsony koleszterintartalmú ételek (mg/100g)
Az alacsony koleszterintartalmú, vagy koleszterint egyáltalán nem tartalmazó ételek közé elsősorban a gyümölcs- és zöldségfélék, a gabonakészítmények, illetve a tejtermékek tartoznak.
Sör | 4 |
Joghurthab | 4 |
Tej (0%-os zsírt.) | 3 |
Tejpor (sovány) | 3 |
Jogonéz | 2 |
Túró (tehéntúró, sovány) | 1 |
Alma | 0 |
Karfiol | 0 |
Kenyér | 0 |