Koleszterin

A koleszterin főleg rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de tulajdonképpen nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis nélkülözhetetlen eleme az állati és emberi sejteknek.

A koleszterin szerepéről, annak típusairól, a koleszterinszint határértékeiről és a koleszterinszint megemelkedésével kapcsolatos tudnivalókról mindenkinek érdemes tudnia, aki szív- és érrendszere egészségéért tenni akar.

A koleszterin vegyület

A koleszterin a szteránvázas vegyületek csoportjába tartozik. Képlete: C27H46O. A koleszterinvegyület lapos, merev szerkezetű molekula, amely az állati és emberi szervezetben is egyaránt előfordul.

A koleszterin nagyobb része a májban képződik, így mindenkiben megtalálható koleszterinmentes táplálkozás esetén is; másik részét táplálékkal visszük be a szervezetünkbe.

A koleszterin vegyületek szerepe szervezetünkben

A koleszterin alapvetően fontos az emberi szervezet számára, az epesavak és az ún. szteránvázas hormonok (pl. az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron stb.) építőköve

A sejthártyák alkotórészeként is szerepet játszik, fontos szerepe van a sejtmembránok felépítésében, szabályozásában. Bizonyos tanulmányok megállapításai szerint a koleszterin egyes membránenzimek működésére is hat.

A koleszterin tehát élettanilag nélkülözhetetlen vegyület, a normálértéken belül fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, a szintetizáló és anyagcsere folyamatokban.

A koleszterin típusai

A koleszterin fehérjékhez kötődve szállítódik a vérben, ezek az úgynevezett lipoproteinek, amelyeket a sűrűségük alapján neveztek el nagyon alacsony (very low density lipoprotein, vagy VLDL), alacsony (low density lipoprotein, vagy LDL), közepes (intermediate density lipoprotein, vagy IDL) és nagy sűrűségű lipoproteineknek (high density lipoprotein, vagy HDL).

Ezek közül a gyakorlatban a HDL koleszterin, az LDL koleszterin és az összkoleszterinszint mérésének van jelentősége.

  • HDL koleszterin: a HDL koleszterinről részletesebben ide kattintva olvashat: HDL koleszterin
  • LDL koleszterin: az LDL koleszterinről részletesebben ide kattintva olvashat: LDL koleszterin
  • Összkoleszterinszint: Ha túl sok a koleszterin kínálat, akkor a sejtek nem képesek hasznosítani a rendelkezésre álló mennyiséget, az egyensúly felborul, és az erek falában rakódik le a felesleges koleszterin. Ez pedig növeli az érelmeszesedést, ezzel együtt megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A rendszeres laboratóriumi vizsgálatok azért fontosak, mert a vérvétellel szerzett mintából meghatározzák az összkoleszterin szintet, ezen belül pedig feltüntetik a HDL és az LDL koleszterin arányát is.

A koleszterinszint méréséről, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a határértékekről ide kattintva olvashat bővebben: Koleszterinszint


close