Koleszterin csökkentés

Koleszterincsökkentés történhet az étrend megváltoztatásával, egészséges táplálkozási szokások kialakításával, valamint gyógyszeres kezeléssel, amely készítményeknek két fő csoportja ismert.

Az alábbiakban hasznos tanácsokat olvashat a koleszterinszintet csökkenő életmód kialakításához, valamint megismerheti a koleszterincsökkentő gyógyszerek alkalmazását, hatásmechanizmusát.

Koleszterincsökkentés életmódváltással

A magas vérzsír- és koleszterinszint csökkentésének első lépése az életmódváltás. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása mindenkinél fontos, akinek magas a koleszterinszintje. Mivel az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.

Amennyiben Önnél nem genetikai, hanem életmód eredetű a magas koleszterinszint, előfordulhat, hogy önmagában is elegendő az egészséges táplálkozási szokások kialakítása.

Amennyiben családi öröklődés miatt (is) magas Önnél a koleszterinszint, előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre lesz szükség. Az életmódváltás azonban ebben az esetben is elengedhetetlen része a kezelésnek.

Az életmódváltás elemei

  • Rendszeres testmozgás
  • Testsúly optimalizálása
  • A telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket kell hangsúlyosabbá tenni, halakat, olajos magvakat érdemes fogyasztani, főzéshez olíva olajat kell használni
  • Rendszeresen kell fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket.

A koleszterinszintet nagymértékben befolyásolja a szervezetünkbe juttatott táplálék koleszterin tartalma, ezért sokat segíthet a koleszterin-szegény diéta. A diéta több hét eltelte után vezet eredményre.

Koleszterincsökkentés gyógyszerekkel

Ha mégsem következik be a koleszterinszint csökkenése, illetve a koleszterin szint továbbra sincs az optimális tartományban, akkor következik a második lépés. Ilyenkor elkezdődik a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek alkalmazása. Ezek vagy a képződését vagy a felszívódását akadályozzák meg a koleszterinnek.

A lenti készítmények azonban csak életmódváltás alkalmazásával, diétázás mellett hatékonyak.

A koleszterincsökkentő gyógyszerek két típusa

A sztatinok

Ezek a gyógyszerek biztonságosak, mellékhatásuk a koleszterin előállításának gátlásából adódik: izomfájdalom, izomgörcsök, izomgyulladás és nagyon ritkán vesekárosodás.

Terhesség alatt nem szabad szedni, fejlődési rendellenességeket okozhat, mert gátolja a magzati koleszterin szintézist.

A sztatinok májkárosodást is okozhatnak, mivel a májban hatnak. Ezeket a készítményeket ismeretlen eredetű májkárosodásban szenvedő betegek sem szedhetik.

A fibrátok

Ez a csoport nem specifikusan a koleszterint csökkenti, hanem a zsírszintet, serkentik azok lebontását.

Gyomor és bél panaszokat okozhatnak, illetve epekövek képződhetnek mellékhatásként. Sztatinokkal alkalmazva fokozhatják az izomkárosodást.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak beavatkozva a zsíranyagcserébe, hatékonyan csökkentik a vér zsírszintjét. Kissé megnyújtják a vérzési időt, a vérnyomásra is hatnak. A halolajban is megtalálható omega-3 zsírsavakról ide kattintva olvashat bővebben: Halolaj

A koleszterinszint emelkedése nem okoz fájdalmat, nem is észleljük, csak abban az esetben figyelünk fel rá, ha kivizsgáltatjuk magunkat. Ha bekövetkezik a baj (szívinfarktus vagy stroke lép fel), akkor már igen nehéz a problémát orvosolni. Ezért fontos a megelőzés rendszeres kivizsgálással, megfelelő életmóddal, és ha szükséges, megfelelő gyógyszerek szedésével, akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat.


close