Magas vérnyomás

Magas vérnyomás (hipertónia) akkor állapítható meg, ha felnőtteknél a nyugalomban mért vérnyomás meghaladja a 140/90-et, ugyanakkor optimálisnak a 120/80 alatti érték tekinthető.

Mi számít magas vérnyomásnak és milyen panaszok jelzik? Mi a vérnyomás emelkedés élettani háttere és mi okozza a hipertóniát? Erről is olvashat az alábbiakban.

Mikortól beszélhetünk magas vérnyomásról?

Magas vérnyomásról beszélhetünk, ha (felnőtt esetében) a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et. Ha már az egyik érték magasabb ennél (azaz például 150/85 vagy 130/95), akkor is magas vérnyomásról van szó. Az optimális vérnyomás ugyanakkor a 120/80 alatti értékeket jelenti, e fölött már a vérnyomásunkra történő fokozott figyelem szükséges.

A magas vérnyomás előfordulása az életkor előrehaladtával egyre nő, a 70 év felettiek körében már három emberből kettő hipertóniás. Bár a magas vérnyomás általában felnőttkorban jelentkezik, nem ritka a gyerekeknél előforduló hipertónia.

A vérnyomásértékek osztályozása

Szisztolés nyomás (Hgmm) Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás < 120 < 80
Normális vérnyomás 120-129 80-84
Emelkedett-normális vérnyomás 130-139 85-89
Kóros vérnyomás – hipertónia 140 < 90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia) 140-159 90-99
II. fokozat (középsúlyos) 160-179 100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia) > = 180 > = 110
Izolált diasztolés hipertónia < 140 > 89
Izolált szisztolés hipertónia > = 140 < 90

Panaszok magas vérnyomás esetén

Ha évekig magas a vérnyomása a betegnek, általában semmilyen panaszt nem okoz, nem találkozunk tünetekkel. Sokszor még akkor sem, amikor a „veszélyesen magas” tartományba lép a magas vérnyomás értéke. A magas vérnyomás tüneteiről itt olvashat: Magas vérnyomás tünetei

A kezeletlen magas vérnyomás számos súlyos betegség kockázatát fokozza, mint például a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Amennyiben időben elkezdődik a kezelés, többnyire nem okoz nagy nehézséget együtt élni a magas vérnyomással, azaz a hipertóniával.

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás nagy többségénél nem derül ki az egyértelmű ok. Ezt nevezzük primer, azaz esszenciális hipertóniának. Az esetek fennmaradó részében azonban jól meghatározható oka van, amit szekunder hipertóniának nevezünk.

Az erekben keringő vér nyomása az erek tágasságától, valamint a szív munkájától függ. Annál magasabb a vérnyomás, minél több vért pumpál a szív és minél szűkebbek az erek. A vérnyomás tehát jól mutatja az erek és a szív állapotát.

Gyermekkorban a magas vérnyomást általában a vese és a szív betegségei eredményezik, de egyre nő azoknak a száma, akiknél a magas vérnyomás hátterében az egészségtelen életmód, így a mozgáshiány és a mértéktelen élelmiszer bevitele áll.

magas vérnyomás következményei

Idős korban a nagy erek egyre meszesebbé válnak, az érfalban a rugalmas rostok aránya megváltozik. Esetükben ez az élettani ok is növeli a vérnyomást.

A magas vérnyomás okairól itt olvashat bővebben: Magas vérnyomás okai


close