Magas vérnyomás ellen

Magas vérnyomás ellen gyógyszeres kezelés és életmódváltás ajánlott. A terápia mellett fontos a rendszeres vérnyomásmérés és az orvosi kontroll is.

Az alábbi cikkben a magas vérnyomás elleni terápia főbb szempontjairól, az életmód és a gyógyszeres kezelés jelentőségéről olvashat.

A magas vérnyomás és a terápia megválasztása

Amennyiben három különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért vérnyomási értékek átlaga meghaladja a 140 /90 értéket, magas vérnyomás betegségről beszélünk.

vernyomás mérésIlyen esetben további vizsgálatok történnek a hipertónia okának kiderítésére, valamint a már esetleges szervkárosodások feltárására. A terápia megválasztását ugyanis ez nagymértékben befolyásolja.

Az időben feltárt magas vérnyomásnál, amennyiben nem áll fenn más rizikófaktor (magas életkor, túlsúly, magas koleszterinszint, cukorbetegség, korábbi agyi történés, szívinfarktus), és nincs szervekben észlelhető elváltozás, általában elegendő az életmódváltás.

A magas vérnyomás elleni életmódtanácsokról bővebben ide kattintva olvashat: Magas vérnyomás csökkentése

Mikor kell azonnal vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedni?

Súlyosabb esetben, több rizikófaktor egyidejű megléte esetén, vagy szervkárosodásnál, valamint 3. fokozatú magas vérnyomás (180/110Hgmm feletti értékek) esetén azonnal gyógyszert kell indítani a további károsodás, valamint a halálos szövődmények megelőzése érdekében.

A magas vérnyomás ellenes gyógyszeres kezelésről bővebben ide kattintva olvashat: Vérnyomáscsökkentő szerek


close