200-220 fölé ugrik a vérnyomásom

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amire sok éve nem kapok választ, annak ellenére, hogy rendszeresen járok ellenőrzésre. 14 éve magas vérnyomásban szenvedek, 9 éve gyógyszeres kezeléssel. (Renitec 5, Tritace, Covercard 10/10). Az esetek nagy részében ezek a gyógyszerek hatásosak voltak, ám 1-2 havonta átlagban 200-220 fölé ugrik a vérnyomásom, általában este, minden előzmény nélkül. Ezt Tensiomin 25mg tablettával sikerül levinni. Másnap általában rendbe jövök.
Kérdésem: Mitől alakul ki ez a váratlan emelkedés, mert nem kaptam választ, szívproblémám jelentősen nincs, ami van a vérnyomásra vezethető vissza, de állítólag nem jelentős. És akkor ismét orvos, ismét gyógyszerváltás, általában 2 évente, és egy idő után ismét váratlan vérnyomás emelkedés! Normális ez?
2012. 04. 11. | 12:00

Kedves Kérdező!
Elő szokott fordulni másoknál is, hogy hónapokig, évekig szedett gyógyszer már nem elég hatásos, ilyenkor váltani kell. A hirtelen vérnyomás kiugrás hátterében gyakran valamilyen stressz áll- az is lehet, hogy nem tudatos. Meg szoktuk nézni labor vizsgálattal, hogy a pajzsmirigy jól működik-e, és hasi ultrahang vizsgálattal vese és mellékvese eltéréseket is keresünk. Ezek a problémák is vezethetnek ingadozó vérnyomáshoz.

Orvosszakértő 2012. 04. 12. | 19:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close