Hypertonia gyógyszeres kezelése

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Úr!

Májusban hipertónia betegséget állapítottak meg nálam. Elég részletesen kivizsgáltak: a 24 órás vérnyomás mérés alapján a felső érték tartósan 140-150, az alsó pedig 75-90 között volt. Az EKG, a szívultrahang, az erek vizsgálata, az egyéb szervek ultrahangos ellenőrzése, a vérkép, valamint a vizelet vizsgálata mind negatív eredménnyel zárult (a vizsgálatokat május után december elején is elvégezték).

A problémám a következő: először 80 milligrammos Tensart-al kezdtünk - napi 2*fél - , de sajnos mellékhatásai jelentkeztek (hasmenés, fáradékonyság - majdnem elaludtam a széken, ugyanakkor amikor elmentem focizni semmi problémám nem volt, nagyon jól bírtam az iramot). Ezt követően napi 1*fél tablettára csökkentettük az adagot, de a fentebb már említett panaszok újra jelentkeztek. Ekkor 10 mg-os Norvasc-ra cseréltük a gyógyszert - napi 1*1 - de azt egyszerűen képtelen vagyok beszedni. A betegtájékoztató ugyanis az impotenciát is a lehetséges mellékhatások közé sorolja. Nekem nagyon fontos a barátnőmmel való nemi kapcsolat, és nem akarok olyan szert szedni, ami hatással lehet erre. Lehet, hogy mivel még nem volt merevedési zavarom nem is kellene foglalkoznom ezzel, de egyszerűen nem megy.

A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan gyógyszer magas vérnyomás-betegségre ami nem a Tensart, és egyben nem okozhat impotenciát? Mert akkor ilyen gyógyszer felírását kérném az orvosomtól.
2011. 12. 29. | 13:21

Kedves Kérdező!
A legtöbb vérnyomáscsökkentőnél ez szerepel a betegtájékoztatón, talán még néhány ARB esetén is (ilyen a Tensart), de leginkább talán a béta-blokkolók, vízhajtók esetén lehet vele számolni. Viszont a kezeletlen magas vérnyomás szintén érbetegséghez, merevedési zavarhoz vezethet. Érdemes lenne kipróbálni a Norvascot, esetleg egy ACE-gátló típusú szert, kicsi a valószínűsége, hogy gond legyen vele.

Orvosszakértő 2012. 01. 01. | 15:21
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close