Kardiológiai probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

54 éves férfi vagyok és többnyire hypertoniában szenvedek. Azért írom, hogy többnyire, mivel időnként -3-4 napra- normalizálódik.
Mért értékeim 110/56 és 199/115 között alakulnak.
Az ingadozások minden külső hatás nélkül észlelhetők (legalábbis tudomásom szerint). Pace Maker-es implantátumom van, melyet szüntelen pitvarfibrillátio miatt kaptam. Állandó gyógyszereim napi adagja: Tritace 5/25 mg, Nebibéta 2,5 mg, Syncumar 2 mg (reggel), Tritace 5mg Cardura XL 4 mg (este). A magas vérnyomás mindezek mellett fennáll és nem tudom mit lehetne tenni. Az orvosok tevékenysége fáradtságos, de sajnos csak gyógyszerek tesztelésével próbálkoznak. Nem tudom, hogy nem a HCT okoz-e renin túltermelést és ez lehet az oka bajomnak. Okoskodó észrevételeimért elnézését kérem, de ha kérhetem adjon tanácsot az ok kifürkészésére.
Előre is megköszönve válaszát, maradok tisztelettel: ...
2011. 03. 16. | 08:25

Kedves Kérdező!
A tiazid típusú vízhajtók (mint a HCT) valóban aktiválják egy idő után a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert (RAAS), ezért érdemes ACE-gátlót is szedni melléjük. Ez egyébként magát a renint szintén emelheti, de a RAAS tengely egyik kritikus pontján gátol, bár a szabályozás ennél bonyolultabb. Egyébként nem butaság a renin szerepét felvetni, újabban kapható már direkt ennek a hatását is gátló gyógyszer. Esetleg ezt a szert is ki lehet próbálni. Amennyiben továbbra is nehezen beállítható a vérnyomás, felmerül, nincs-e más ok a háttérben, pl. alvási apnoe, hormonális betegség, javasolt hypertonia centrum felkeresése, ahol szükség esetén a másodlagos okokat is kizárják.

Orvosszakértő 2011. 03. 21. | 11:46
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close