Magas vérnyomás a családban

Orvos válaszol rovat
Egy aggódó anyuka és feleség vagyok, akinek a férjének és a 16 éves fiának is magas a vérnyomása. A férjemmel sajnos nem jutok dűlőre, mert nagyon makacs. De most járt le a jogosítványa és elment meghosszabbítani, és a körzeti orvos (szerencsére!) nem adta meg neki az orvosi igazolást, mert 170/125 volt a vérnyomása. Kapott a vérnyomáscsökkentő mellé másik gyógyszert (Nebivolol Pliva és Covercard 10mg) és beutalta szemészetre, hasi ultrahangra. Most kénytelen elmenni kivizsgáltatni magát.

A fiamnál már kb 2 éve tudjuk, hogy neki is magas a vérnyomása, ugyanis nagyon sokszor vérzett az orra és be kellett menni a fül-orr-gégészetre, hogy kisüssék neki az eret az orrában. Másfél éve volt ez, és a gyerekorvosunk kért egy átfogó kivizsgálást. Akkor kivizsgálták, a 24 órás vérnyomásmérés , a hasi ultrahang, a szívultrahang és a szemészet eredménye jó lett. Vettek tőle vért és ott a Serum CK a Serum hugysav és az ASO LATEX eredménye nem volt jó. Vettek torokkenetet, ahol nem mutattak ki semmi baktériumot. Valamint elküldték echocardiographiás vizsgálatra, ahol azt írták le, hogy a hypertóniájának renovascularis eredete nem zárható ki. Ez mit jelent? Lehet, hogy a veséjével baj van?
Most ott tartunk, hogy egy hónapig reggel és este mérnünk kell a vérnyomását és vissza kell menni az eredménnyel. Sajnos 140 alá nem megy a vérnyomása és volt már 155 is. A perje eléggé ingadozik, 65 és 90 közötti. A pulzusa is 65 és 80 közötti, de volt neki 99 és 104 is.

Egyébként sajnos a férjem családjában mindkét ágon magas vérnyomásúak a felmenői és az én családom egyik ágán is mindenkinek magas a vérnyomása. A másik ami tudom nem jó, hogy a férjem és a gyerek is túlsúlyos (115 és 90 kg), sajnos nagyon szeretnek enni, ami biztosan nem jó a vérnyomásuknak.
Szeretném ha leírná ezek alapján a véleményét, vagy hogy hova induljunk tovább.
2012. 10. 16. | 12:34

Kedves Kérdező! Úgy látom gondos háziorvosuk van, bízzon benne! A fiával kapcsolatosan: a renovascularis eredetű hypertonia azt jelenti, hogy veseér-probléma nem zárható ki. Javasolt hasi ultrahang lelettel és laboratóriumi eredményekkel (24 órás gyűjtött vizeletből fehérje meghatározás is) nephrológiai (veseproblémákra szakosodott) szakrendelés felkeresése. A pontos teendőket kérdezze a családi orvostól. A fogyás, rendszeres mozgás, és sószegény étrend jó lenne a férjének és a fiának is.

Orvosszakértő 2012. 10. 18. | 19:24
close