Megfelelő vérnyomáscsökkentő

Orvos válaszol rovat
44 éves, kövér testalkatű férfi vagyok. Kb. 6 hónapja vérnyomáscsökkentő gyóygszert kell szednem.
Először TOLUCOMBI-t írt fel az orvos, az eleinte jó volt, a fülzúgásom és az időnként orrdugulással járó (házipor-atka) allergiám is lecsökkent, azonban később ettől erősen kiszáradt a szemem, és libidócsökkenést okozott, ezért megkértem, hogy próbáljunk meg más típusú gyógyszert.

Kb. 4 hete VIDONORM-ot szedek, az első héten vérzett az orrom tőle (nem erős, csak hajszáleres vérzés), visszatért a fülzúgás is. Egy hét múlva az orrvérzés múlni kezdett, de a bal szememben megpattantak hajszálerek, kissé bevérzett (elég durván nézett ki). Erre azt monta az orvos, hogy majd elmúlik, szerinte nem valószínű, hogy a gyógyszer miatt van.

A szemem kezd javulni, viszont a bal kezem kisujján megjelent egy fájdalmas piros dudor, ami másnapra nagyobb lett, a következő napon pedig bedagadt a kézfejem. Ezt a háziorvos pókcsípésnek diagnosztizálta, a sebészeten pedig szőrtüsző gyulladásnak vélték, CURAM DUO antibiotikumot kaptam rá. Az internetet böngészve felmerült bennem az angioödéma gyanúja, amivel az orvos nem értett egyet. Azonban ma az orromon is megjelent egy fájdalmas piros folt, ma estére pedig az orrom is bedagadt, és nagyon fáj.

Szerintem ennyi véletlen nincs, hogy pont a gyógyszer cseréjekor jönnek ezek a dolgok, de nincs köze hozzá. Komolyan, ha ez ezzel jár, akkor inkább a magas vérnyomást választom - azzal kevesebb bajom volt. Létezik olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer aminek nincsenek ilyen erős mellékhatásai? Ön mit javasolna? Milyen vérnyomáscsökkentőt kellene felírni? A jelenlegi gyógyszert biztos, hogy nem veszem be, mert nem akarom, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet.
2014. 12. 15. | 19:13

Kedves Kérdező!

Szerintem a Tolucombi esetén a benne lévő hydrochlorotiazid okozhatta inkább a panaszokat. Meg kellene próbálni a hydrochlorotiazid nélküli Tolurát, mert valószínűleg a Vidonorm tényleg okozhatott angioödémát.

Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2015. 01. 13. | 12:15
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close