Megfelelő vérnyomáscsökkentő

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Címzett!
44 éves, kövér testalkatű férfi vagyok. Kb. 6 hónapja vérnyomáscsökkentő gyóygszert kell szednem. Előszőr TOLUCOMBI-t írt fel az orvos, eleinte jó volt, a fülzúgásom és az időnként orrdugulással járó (házipor-atka) allergiám is lecsökkent, azonban később ettől erősen kiszáradt a szemem, és libidócsökkenést okozott, lézért megkértem, hogy próbáljunk meg más tipusú gyógyszert. Kb. 4 hete VIDONORM-ot szedek, az első héten vérzett az orrom tőle (nem erős, csak hajszáleres vérzés), visszatért a fülzúgás is. Egy hét múlva az orrvérzés múlni kezdett, de a bal szememben megpattantak hajszálerek, kissé bevérzett (elég durván nézett ki). Erre azt monta az orvos, hogy majd elmúlik, szerinte nem valószínű, hogy a gyógyszer miatt van. A szemem kezd javulni, viszont a bal kezem kisujján megjelent egy fájdalmas piros dudor, ami másnapra nagyobb lett, a következő napon pedig bedagadt a kézfejem. Ezt a háziorvos pókcsípésnek diagniosztizálta, a sebészeten pedig szőrtüsző gyulladásnak, CURAM DUO antibiotikumot kaptam rá. Az internetet böngészve felmerült bennem az angioödéma gyanúja, amivel az orvos nem értett egyet. Azonban ma az orromon is megjelent egy fájdalmas piros folt, ma estére pedig az orrom is bedagadt, és nagyon fáj. Szerintem ennyi véletlen nincs, hogy pont a gyógyszer cseréjekor jönnek ezek a dolgok, de nincs köze hozzá. Komolyan, ha ez ezzel jár, akkor inkább a magas vérnyomást választom - azzal kevesebb bajom volt. Létezik olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer aminek nincsenek ilyen erős mellékhatásai? Ön mit javasolna? Milyen tipusú vérnyomáscsökkentőt kellene felírni? A jelenlegi gyógyszert biztos, hogy nem veszem be, mert nem akaorom, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet.
Üdv:
Gábor
2014. 12. 15. | 19:13

Kedves Kérdező!

Szerintem a Tolucombi esetén a benne lévő hydrochlorotiazid okozhatta inkább a panaszokat. Meg kellene próbálni a hydrochlorotiazid nélküli Tolurát, mert valószínűleg a Vidonorm tényleg okozhatott angioödémát.

Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2015. 01. 13. | 12:15
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close