Vérnyomáscsökkentő

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Szeretném megkérdezni, hogy a nebilet okoz-e vércukor emelkedést, illetve koleszterin, triglicerid szint emelkedést a vérben, illetve HDL szint csökkenést, vagyis okoz e érelmeszesedést. Továbbá szedhető e 1 veleszületett vesénél (jól működő vese).
Ugyanez a kérdés ACCB-vel kapcsolatban is, + kérdésként, hogy a csontoktól is elveszi a CA blokkolással a kalciumot, akkor felesleges CA-t is szedni, hiszen blokkolja a sejtekbe való jutását?
Étkezés után a vérnyomás le vagy felmegy. Ugyanez a kérdés a pulzusra is étkezés után?
Akinek 80 körül van a pulzusa, az kevesebb ideig él, mint akinek 60-70 körül?
Nekem délelőtt mindig magasabb a pulzusom reggeli után felmegy 85-90, délután 70-80 között van, ez kóros? Tisztelettel: ...
2011. 02. 22. | 10:04

Kedves Kérdező!
Kicsit sarkított ez a kérdés a Nebilettel kapcsolatosan. Való igaz, hogy a régebbi béta-blokkolók rendelkeztek kedvezőtlen metabolikus hatással (vagyis emelték a lipidszintet, csökkentették az inzulinérzékenyésget), a legújabb generációs szerekre ez már nem jellemző. A Ca-csatorna blokkolóknak sincs ilyen hatása. A Ca-csatorna blokkolók úgy működnek, hogy az izomsejten található csatornát gátolják, ezáltal megakadályozva az izom-összehúzódáshoz szükséges kalcium beáramlását a sejtbe. Ezek a szerek leginkább az erekben, szívben levő csatornákhoz kötődnek, a Ca felszívódására vagy a csontosodási folyamatokra nincsenek jelentős hatással.
Étkezést követően általában átmenetileg kissé emelkedik a szisztolés vérnyomás és a pulzusszám. Ezek az értékek egyébként mozgástól, testhelyzettől, stressztől függően folyamatosan változnak, természetes, ha délelőtt és délután más értéket mér.
A lassabb pulzusra válaszolva, létezik egy teória, miszerint az állatok testtömegét, pulzusszámát és átlagos élettartamát összeszorozva egy állandó számot kapunk – a lassabb pulzusú állatok élettartama hosszabb, a gyorsabb pulzusú fajoké rövidebb. Magas vérnyomásban, koszorúér-betegségben szenvedő betegek kapcsán is megfigyelték, hogy a magasabb nyugalmi pulzussal rendelkezőknél gyakrabban lehet szövődményekkel számolni, a pulzuscsökkentés pedig csökkentheti a szövődmények számát (alacsonyabb pulzusnál kisebb szívizom oxigénigénye, kisebb valószínűséggel repednek meg a koszorúérben levő meszes plakkok, ami infarktust okozna, stb.). Persze vad teóriák is megjelentek a hosszú élet titkát keresendő, az biztos, hogy egészséges, de magas pulzussal rendelkező embereknél a rendszeres testmozgás, stresszoldás, dohányzás abbahagyása csökkentheti a pulzusszámot, és (emiatt vagy ettől függetlenül) kitolhatja a szív-érrendszeri betegségek jelentkezését.

Orvosszakértő 2011. 02. 28. | 12:54
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close