A magas koleszterinszint szövődményei

Az emberi test normális működése függ a koleszterintől, és fontos szerepet játszik az epesav termelésében, a D-vitamin és más hormonok termelésében. Ehhez a szervezetnek kis mennyiségű koleszterinre van szüksége, a felesleges koleszterin csak felhalmozódik az artériákban, és különböző egészségügyi problémákat okozhat.

Az alábbiakból megtudhatja, melyek a magas koleszterinszint szövődményei.

Minél idősebb az ember, annál nagyobb valószínűséggel magas a koleszterinszintje. Más tényezők is hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez: étrend, öröklődés, életmód, bár néha a pajzsmirigy, a vese vagy a máj állapota is oka lehet a megemelkedett koleszterinszintnek. Az életkor, a túlsúly, az alkoholfogyasztás és a mentális stressz is felelős lehet a magas koleszterinért.

A magas koleszterinszint szövődményei

Érszűkület: a túlzott mennyiségű koleszterin miatt lerakódások keletkeznek az artériában, amelyek megkeményednek, és az artériák szűkebbé válnak. Ez a folyamat fokozatos, nem mutat tüneteteket addig, ameddig az artéria komolyabban el nem záródik. Ezt nevezzük érszűkületnek (atherosclerosis), és gyakran érinti a szívkoszorúereket, amelyek a vért a szív felé szállítják.

Szívinfarktus: szívinfarktus akkor jelentkezik, ha a lerakódott zsír károsítja az artériákat, és vérrögök alakulnak ki, amelyek blokkolják az artériát. A szív így nem kap elég oxigént és tápanyagot, ezért a szívizomsejtek elpusztulnak. A szívroham leggyakoribb tünetei a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom, amely kisugárzik a váll, a kar vagy az állkapocs területére.

Stroke: az akut agyér-katasztrófát nevezzük stroke-nak, ennek egyik formája érelzáródással jár, másik formája vérzéses. A stroke befolyásolhatja a beszéd és járás képességeit, lebénulhat a test egyik oldala is. Habár nincsenek figyelmeztető jelek a stroke előtt, néhány ember átmeneti agyi keringészavart (TIA) érzékelhet, amely legkésőbb 24 órán belül elmúlnak. A stroke következménye lehet memóriazavar és súlyos bénulás is.


close