Koleszterin hatása ereinkre

A koleszterin már-már szitokszónak számít, és bár a magas összkoleszterinszint valóban egészségügyi problémák sorát vonhatja maga után, alapvetően egy, a szervezet számára létfontosságú vegyületről, azon belül is két alaptípusról van szó.

Az egyik a köznyelvben „rossz” koleszterinnek is nevezett alacsony sűrűségű lipoprotein (low density lipoprotein), vagyis az LDL koleszterin, amely, ha túl sok halmozódik fel belőle, az erek meszesedését, elszűkülését okozhatja, így komoly kockázatot jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának szempontjából.

A másik típus a „jó” koleszterin, vagyis a magas sűrűségű lipoprotein (high density lipoprotein – magas sűrűségű lipoprotein), amely éppen az LDL koleszterin okozta ártalmakkal ellenében hat, azáltal, hogy a szövetek felől visszaszállítja a májba az LDL koleszterint, ahol az le tud bomlani, vagy újra felhasználódik.

Magas LDL, alacsony HDL koleszterin

Következik mindebből, hogy a helyzet akkor válik problémássá, ha az LDL szintje túl magas, míg a HDL-é túl alacsony: a szervezet ilyenkor már nem képes a teljes koleszterinmennyiséget felhasználni, a felesleg pedig lerakódik az érfalakon, ahol ún. plakkokat képez. Az érfal rugalmassága csökken, az erek elmeszesednek, érszűkület, akár érelzáródás léphet fel. Ha a szívkoszorúér-rendszerben képződik akadály, infarktus, ha az agyi érterületek záródnak el agyérgörcs, ha pedig a végtagokban válik akadályozottá a vér áramlása, trombózis következhet be.

Étrend és a koleszerinszint

A vér koleszterinszintje elsősorban megfelelő étrenddel tartható karban, mert az elfogyasztott táplálékok koleszterintartalma közvetlen hatással van rá. Ez azt is jelenti, hogy a magas koleszterinszint elsődleges gyógymódja a koleszterinszegény diéta, ami súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel is kiegészülhet.


close