Izolált szisztolés hypertonia

Vérnyomás mérésekor két értéket kapunk: a felső, szisztolés érték akkor keletkezik, amikor a szív összehúzódik, és vért pumpál az erekbe, míg az alsó, diasztolés érték akkor, amikor a szív elernyed.

Az alábbiakban az izolált szisztolés hypertoniáról tudhat meg több információt.

Izolált szisztolés hypertonia esetén a vérnyomásmérés során rögzített két érték közül csak a felső emelkedik meg kórosan, tehát a szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, míg az alsó normális, 90 Hgmm alatti marad. Fiatalkori magas vérnyomás esetén sem ritka az ilyen eltérés, de gyakoribb az idősebb, 60 év feletti korosztálynál.

Míg fiataloknál inkább a szimpatikus idegrendszer fokozott működése áll a háttérben, az idősebbeknél a nagyerek és az aorta falának merevebbé válása okolható. (1) A szisztolés vérnyomás az életkor előrehaladtával, az erek rugalmasságának csökkenésével általában nő, míg a diasztolés csak kb. 50-60 éves korig emelkedik, utána lassan csökken. Ezért fordulhat elő, hogy középkorú hypertoniás betegeknél többnyire az alsó érték (is) magas, míg idősebbek esetében inkább csak a felső. (2)

Legfontosabb rizikófaktorok

Az erek falának merevebbé válását számos tényező befolyásolhatja. Nem az erek falának elmeszesedéséről van csupán szó, hanem a rugalmas rostok arányának csökkenéséről is. Mindkettőt gyorsíthatják olyan rizikófaktorok, mint a dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, de a túlzott sófogyasztás, mozgásszegény életmód is fokozza az életkorral összefüggő változásokat. (3)

Bár csak az egyik vérnyomásérték emelkedett, nem szabad elhanyagolni a kezelést, akkor sem, ha a magasabb vérnyomáshoz nem társulnak panaszok. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ha magasabb a szisztolés vérnyomás, illetve ha nagy a felső és az alsó érték közötti különbség, az ún. pulzusnyomás, akkor nagyobb valószínűséggel kell számolni szív-érrendszeri szövődményekkel. Mivel nagyobb erővel kell pumpálnia a szívnek, ez a szívizomzat megvastagodásához, kamrahypertrophiához vezet. Az érfalra gyakorolt nagyobb nyomás az érelmeszesedésnek, érszűkület kialakulásának kedvez. Már egy, az 1980-as években végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 60 év feletti izolált szisztolés magas vérnyomásban szenvedő betegek közül azoknál, akiknél sikerült a 4,5 éves vizsgálati időszak során a 140Hgmm alatti értéket gyógyszeres kezeléssel elérni, jelentősen csökkent a szívelégtelenség, az infarktus, a szélütés kialakulásának aránya. (4,5). Az ezt követő 22 éves időszak szintén azt mutatta, hogy a megfelelően kezelt betegek várható élettartama hosszabb volt. (6)

Éljünk egészségesen!

Magas vérnyomásos betegeknél nagy jelentősége van az életmódváltásnak. A só- és zsírszegény diéta, a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése, a felesleges kilók leadása segíthet rendezni a vérnyomást. A testmozgáson is nagy a hangsúly, mivel azonban gyakran idősebb, más betegségben is szenvedő betegeket érint ez a típusú hypertonia, érdemes ezzel kapcsolatban a kezelőorvossal is egyeztetni. A gyógyszerek közül a vízhajtók, kalcium-csatornablokkolók, angiotenzin-receptorblokkolók jönnek elsősorban szóba. (7) Külön figyelmet érdemel, hogy a megfelelő vérnyomás-csökkentés mellett a diasztolés vérnyomás ne legyen túl alacsony, mert ez ronthatja a koszorúerek, és így a szívizomzat vérellátását.

Dr. Bene Orsolya

1. Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, 8th ed Peter Libby MD (Author), Robert O. Bonow MD (Author), Douglas L. Mann MD FACC (Author), Douglas P. Zipes MD (Author). vol. I. pp. 1029-1030.
2. Chobanian AV et al The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure JAMA 2003; 289(19):2560-2571.
3. Aronow WS et al ACCF/AHA 2011 Expert Consensus Document on Hypertension in the Elderly: A Report of the American College of Cardiology Foundation Task Force on Clinical Expert Consensus Documents Circulation 2011, 123:2434-2506
4. Kostis JB, Davis BR, Cutler J, Grimm RH, Jr.,Berge KG, Cohen JD, et al. Prevention of heart failure by antihypertensive drug treatment in older persons with isolated systolic hypertension. SHEP Cooperative Research Group. JAMA 1997;278:212-6
5. SHEP Cooperative Research Group. Prevention of stroke by antihypertensive drug treatment in older persons with isolated systolic hypertension. Final results of the Systolic Hypertension in the Elderly Program (SHEP). JAMA 1991;265:3255-64.
6. Association Between Chlorthalidone Treatment of Systolic Hypertension and Long-term Survival JAMA. 2011;306(23):2588-2593.
7. A hipertónia betegség felnőttkori és gyermekkori kezelésének szakmai és szervezeti irányelvei


close