Koleszterin csökkentő ételek

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot, és amennyiben szüksége van gyógyszeres kezelésre, amellett is fontos az egészséges táplálkozás kialakítása.

Koleszterincsökkentő ételek kiválasztásánál fontos néhány tanácsot betartani.

  • Alacsony zsírbevitel, elsősorban kevés telített zsír fogyasztása. A napi kalória-bevitelt figyelembe véve a zsírfogyasztás nem haladhatja meg a 30 százalékot.
  • Koleszterincsökkentő ételek fogyasztása. Vannak olyan ételek, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. Emellett segítenek leküzdeni a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.
  • Tudatos vásárlás. Ha lehet, saját magunk készítsük el az ételeket, ne kész termékeket vásároljunk. Szánjunk időt arra is, hogy minden vásárláskor elolvassuk a termékek címkéjét, az élelmiszerek összetételét.

Milyen élelmiszereket részesítsen előnyben?

Elsősorban a következő ételek fogyasztását részesítse előnyben: hal, halolaj, brokkoli, zöld leveles zöldségek, citrusfélék, sárgarépa, rostban dús ételek, valamint gabonaőrlemények. Az élelmiszerek koleszterintartalmáról koleszterintáblázatunkban találhat több információt: Koleszterin táblázat


close