Koleszterin diéta

A koleszterin diéta kulcsszava a mérték. Szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége, így az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú.

Koleszterinszint csökkentő diéták terén manapság a mediterrán szemlélet került előtérbe. Ennek főbb elemeiről az alábbiakban olvashatunk.

A telített zsírokat lehetőleg iktassuk ki étrendünkből (ilyenek az állati zsírok és néhány növényi olaj, mely elsősorban az édességekben található meg).

Igen ártalmasak a szív és érrendszerre a transz-zsírok, melyek egyes margarinokban, gyorséttermi ételekben és chipsekben fordulnak elő.

Fogyasszunk telítetlen zsírsav-tartalmú ételeket, azaz olyan növényi olajokat, mint például az olívaolaj, a szezámolaj, valamint a repce-, szója- vagy napraforgóolaj. Az olívaolaj igen gazdag telítetlen zsírsavakban, ezáltal kíméli szívünket. De rengeteg hasznos omega-3 zsírsavat tartalmaznak szójából, búza- vagy kukoricacsírából vagy bogáncsból készült növényi olajak is.

Vörös húsok (sertés, marha, bárány) helyett lehetőleg fehér húst fogyasszunk (szárnyasok, halak). Tengeri halat legalább hetente egy alkalommal ajánlott fogyasztani, ugyanis igen gazdag omega-3 zsírsavban. Az emberi szervezet nem képes omega-3 zsírsavat előállítani, de szükségünk van rá, mivel szívbarát.

A koleszterinszint csökkentésére kiválóak az összetett szénhidrátok is, amelyek elsősorban tésztákban, rizsben, burgonyában és magas rosttartalmú ételekben találhatók.

Rengeteg folsavat tartalmaz, ezáltal megvéd a szív és érrendszeri ártalmaktól a spenót, a paradicsom és a saláta is.


close