Trigliceridek

Az ember egészsége szempontjából nélkülözhetetlen, hogy szervezete trigliceridszintje megfelelő legyen. De mik is pontosan azok a trigliceridek és miért fontosak?

Trigliceridek esetében olyan kémiai anyagokról beszélünk, amik energiával látják el a testet annak érdekében, hogy sikeresen végrehajtsa az elbontó folyamatokat.

Leggyakrabban a növényi olajokon és az állati zsíron keresztül érkeznek a szervezetbe.

Trigliceridek szerepe

A három zsírsavat tartalmazó molekula felszívódást követően a vékonybélben háromfelé bomlik, majd összeáll a koleszterinnel, hogy kilomikronokat alkosson. A test ezekből fedezi energiaszükségletét, a zsírsejtek és a májsejtek raktározzák és felszabadítják őket, ha energiára van szükség.

A magas triglicerid kockázati tényező

Ez történik legalábbis ideális esetben, azonban előfordulhat, hogy megemelkedik a test trigliceridszintje, ami már komoly betegségek rizikótényezője lehet. Ezek közé tartozik például a zsíros plakkok okozta érszűkület, ami a szívinfarktus, a stroke és perifériás artériás betegségek előfutára lehet, illetve érelmeszesedést okozhat.

Ha nagyon magas a trigliceridszint, jelezheti a zsírmáj kialakulását és a hasnyálmirigy-gyulladást is. Szintén megnövekszik a trigliceridszint vesebetegség vagy krónikus cukorbetegség esetén, akárcsak egyes gyógyszerek szedésekor. Mivel a máj több zsírsavat termel, alkoholfogyasztás esetén szintén megnő.

A triglicerid-szint vérvizsgálattal mérhető

A szint egyébként vérvizsgálattal mérhető. Normál esetben a trigliceridszint 150 mg/dl alatt van, 200 mg/dl-ig beszélhetünk határesetről. 500 mg/dl esetén extrém magas trigliceridszintről van szó, ami hasnyálmirigy-gyulladást is eredményezhet.

A betegségek kialakulása ellen leginkább egészséges életmóddal lehet védekezni. Sok mozgás és megfelelő étkezés, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, mind segíthet a triglicerid megfelelő szinten tartásában.


close