Helyes vérnyomásmérés

A helyes vérnyomásmérés a magas vérnyomás diagnosztizálásának és kezelésének alapvető fontosságú része. Ha a vérnyomás mérési módja nem megfelelő, fennáll a pontatlan diagnózis felállításának lehetősége.

Az egyik legfontosabb, a vérnyomásmérés pontosságát befolyásoló tényező az érszakaszt elszorító, ún. mandzsetta mérete. Amennyiben ön az átlagosnál kisebb vagy nagyobb, a rendelőben található mandzsetta nem megfelelő az ön számára, és nem fog pontos értéket mutatni.

A vérnyomás méréséhez kényelmes ülőhelyzetet kell felvenni. A kar fedetlen, és ellazult állapotban van a szív magasságában megtámasztva. Egyetlen vérnyomásmérés nem elegendő a pontos érték megállapításához. Az orvos minden alkalommal megmérheti a vérnyomást, esetenként egy vizsgálat alkalmával többször is, mivel a hőmérséklet és a stressz is befolyásolhatja a vérnyomásmérés eredményét.

Vérnyomásmérés előtt jelezni kell az orvosnak, ha gyógyszert vett be a vizsgálat előtt, vagy ha dohányzott, testmozgást végzett vagy evett. Ezt akkor is meg kell tenni, ha az orvos külön nem kérdezi.


close