Magas vérnyomás csökkentése

A magas vérnyomás csökkentése többlépcsős folyamat. Figyelni kell egyebek mellett a megfelelő étrendre és a testsúlyra, valamint az esetleges alapbetegségek kezelésére.

Hogy vérnyomását karbantartsa, változtatni kell az életvitelen, szinten kell tartania vérnyomását. A cikkből ehhez kap tanácsokat.

A magas vérnyomás csökkentésének mindig együtt kell járnia az életmódváltással. Az esetek egy részében ez már önmagában is elegendő a vérnyomás kontrollálásához, más esetekben viszont (az életmódváltás mellett!) szükség van vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre is a szövődmények megelőzése érdekében.

Egészséges táplálkozás – Minél több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztani. Kevés sót és telített zsírt tartalmazó ételt kell enni.

Optimális súly megtartása – A túlsúly önmagában is növeli nemcsak a vérnyomást, hanem más betegségek kialakulásához is hozzájárul. Adja le súlyfeleslegét!

Rendszeres mozgás – A sportolás rugalmasabbá teszi érfalát, javítja általános egészségi állapotát.

Minimális alkoholfogyasztás – A tartós alkoholfogyasztás vérnyomásnövelő hatású.

Dohányfüst mentesség – A dohányzás az egyik legfőbb érkárosító szokás.

Stressz-mentes élet – A stressz tartósan képes emelni a vérnyomást és ezzel károsítani az érfalakat.

Nem egyszerű a fenti irányelvek betartása, leginkább akkor, ha nem érzi a beteg a magas vérnyomás tüneteit. Azonban arra kell gondolni, hogy súlyos betegségek alakulhatnak ki, ha kezeletlen marad a magas vérnyomás, és az azzal jelentkező kockázatokat sem zárjuk ki.


close