Vérnyomáscsökkentő szerek

A vérnyomáscsökkentő szerek megválasztását azok egyéni hatásossága vagy hatástalansága, mellékhatás-profiljuk és más betegségekkel való összefüggésük határozza meg.

Igen gazdag a vérnyomáscsökkentő szerek tárháza, az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb készítményeket, valamint alkalmazásuk főbb szempontjait.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek típusai

Thiazid vízhajtók: serkentik a szervezetből a víz és a só távozását, így a vér térfogata csökkenni fog, ezzel együtt a vérnyomás is kisebb lesz.

Béta-blokkolók: lecsökkentik szívünk munkavégző képességét, ezáltal csökkentve a vérnyomást.

ACE gátlók: megakadályozzák az angiotenzin II. érszűkítő anyag képződését.

ARB: az erek ellazulásában hatékonyak.

Kalcium csatorna-blokkolók: az erek izomzatának ellazulásában segítenek.

Renin gátlók: a renin a vese termelte enzim, mely az angiotenzin I. képzéséért felel. Ezen gyógyszerkészítmények a vérnyomás szabályozásának egy korábbi fázisában segítenek. A renin-gátló készítmények már hozzáférhetők az Egyesült Államokban.

Alfa-blokkolók: az artériákat tágítják.

Alfa-béta-blokkolók: értágító hatásuk mellett visszafogják a szívet.

Központi idegrendszeri hatással bíró gyógyszerek: meggátolják, hogy agyunk olyan üzenetet küldjön, amely növeli a szív munkáját és szűkíti az ereket.

Értágítók: közvetlen hatásúak, gátolják azon izmok összehúzódását, melyek az artériák falában találhatók.

Aszpirin: csökkenti a véralvadékonyságot.

A béta-blokkolókról részletesen

Különböző szív- és érrendszeri betegségre az orvosok kalcium csatorna blokkolókat írnak fel, melyek hatására a kalcium szint csökken az erekben, így az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, és a szív könnyebben tudja a vért kipumpálni, ezáltal a szívnek kevesebb oxigénre lesz szüksége.

Ezen kívül védi az érfalakat, megakadályozza a szívizom megvastagodását, és csökkenti az agyvérzés kockázatát, illetve mivel vízelható hatása is van, megőrzi a vese működését is. Javítja a vörösvértestek rugalmasságát, csökkenti a kis erek szűkületét is. Ezen kívül meggátolja a trombózis kialakulását, és tágítja a tüdőt is.

A leggyakoribb hatóanyagok

Ver…l és dil…m: Csökkentik a szívizom munkáját, ez pedig hatással lesz a szívizom ingerületvezető rendszerére és az erekre. Szívritmuszavarok ellen infarktus megelőzésére és értágítóként is alkalmazzák.

Lassítják a szíven az ingervezetést, ezért túladagoláskor jelentősen csökkenhet az inger átvezetése a pitvarról a kamrára. Ez tünetmentes is lehet, de akár súlyos keringési zavarokat is előidézhet.

Dihidropiridin hatóanyagúak: Erősebb értágító hatásúak. Enyhén növelik a szívverést, kevésbé hatnak a szívizomra, nem fordulhat elő ingervezetési zavar.

Mellékhatásaik elsősorban a vérnyomáscsökkentő, illetve értágító hatásukból következik. Ilyen mellékhatás lehet a szédülés, fáradtság, kipirulás, fejfájás, bokatáji ödéma, ezen kívül a gyengeség és zsibbadás. Túladagoláskor túlzottan alacsony lehet a vérnyomás és lassulhat a szívverés.

Terhesség első trimeszterében nem alkalmazható. Az alkoholfogyasztás fokozza a hatásukat.


close