Trombózis

Ha vérrög képződik a szervezet valamelyik vénájában, trombózisról beszélünk. Ez egy nagyon súlyos állapot, akár életveszélyes szövődményekkel (például tüdőembóliával) is járhat. Általában az alsó végtagon alakul ki.

Hajlamosító tényezője lehet például a hosszabb ideig tartó ülés vagy ágynyugalom (ennek leggyakoribb oka valamilyen betegség vagy baleset), ezért ilyen esetekben az orvosok véralvadásgátlót írnak fel. Ezen kívül gyakrabban alakul ki trombózis terhesség alatt is. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy figyeljük az állapotra figyelmeztető jeleket, tüneteket.

Fájdalom, melegség, duzzanat

A trombózis jele lehet az adott végtag duzzanata, megdagadása, idővel fájdalma. Ez a fájdalom az alsó végtag megbetegedése esetén például a vádliban jelentkezhet, jellegét tekintve hasonlít az izomlázra. Mivel az érintett testrészben gyulladás keletkezik, ezért a duzzadt láb fel is melegedik, és kékesre vagy vörösre színeződik. A bőr barnás elszíneződése már későbbi tünet, ezt a kitágult vénákból kiszabadult vörösvértestek okozzák.

Néma trombózis

Előfordulhat, hogy a trombózis teljesen tünetek nélkül zajlik le, ekkor úgynevezett néma trombózisról beszélünk. Ilyenkor csak magának a trombózisnak a bekövetkezése után tapasztalhatunk tüneteket, mint például visszértágulatot vagy barna elszíneződést.

Tüdőembólia

Néma trombózis esetén a trombózis első jele a tüdőembólia egyik első tünetei közül kerül ki, ezek a következők: fulladás, légszomj, köhögés, véres köpet, ájulás, szédülés, köhögésre súlyosbodó mellkasi fájdalom. A tüdőembólia nagyon súlyos, életveszéllyel járó állapot, ezért az első jeleire hívjunk mentőt.


close