Érrendszeri plakk-képződés

Az emberi szervezet egyik legfontosabb része az érrendszer. Az artériák a sejtek és a szövetek oxigén és tápanyag ellátói, nélkülük a test képtelen lenne funkcionálni.

Ahhoz, hogy a verőerek megfelelően működjenek, olyannak kell lenniük, mint az ember születésének pillanatában: erősnek, rugalmasnak, hajlékonynak. Ebben az esetben ugyanis az érbelhártya – simaságának köszönhetően – akadálymentes véráramlást biztosít.

Azonban a kor előrehaladtával az artériák rugalmassága csökken, az érbelhártya megvastagszik, ezáltal a vér áramlása már nem sima ügy. Megjelenik az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés, amikor a kalcium hatására megkeményedő plakkok komoly akadályt képeznek a vér útjában.

Plakkok kialakulásának folyamata

A folyamat több szakaszból áll. Először lipoprotein molekulák halmozódnak fel az érfalban, ezt követi a lágy plakkok kialakulása, azaz a verőér falának közepén jelentkező megvastagodás, majd jön az elzáródás (az érfal egészét érintő kemény plakk), ami akár szívinfarktust is eredményezhet. A plakkok képződésének több oka is lehet: ilyen a magas vérnyomás, az érgörcs, valamilyen fertőzés, érgyulladás vagy a vér magas zsírtartalma. De az öröklött trombózisra való hajlam is rizikófaktor lehet. A jelenség a közhiedelemmel ellentétben nem csak időskorban jelentkezik, akár 18-20 éves fiataloknál is felfedezhetőek a meszes plakkok!

Plakkok kialakulásának megelőzése

A plakkok kialakulásának megelőzéséért az ember sok mindent tehet. Az egészséges étrend, ami sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz, nagyon hasznos a szervezet egésze szempontjából. A rendszeres mozgás szintén lényeges, az idősebbek esetében az aktív életmód sok aspektusból javíthat az általános egészségi állapoton. A dohányzás, a kábítószerek és az alkohol elhagyása szintén segíthet megelőzni a bajt.

Fontos, hogy az ember koleszterin- és vércukorszintje mindig rendben legyen és megfelelő legyen a vérnyomása. Természetesen vannak gyógyszeres kezelésre is lehetőségek, de már ezek az egyszerűen betartható szabályok is sokat segíthetnek, hogy a vér mindig kellő lendülettel járja be ereinket.


close