Koleszterin csökkentő tea

Számos koleszterincsökkentő tea és gyógynövénykészítmény kapható a boltokban. Sajnos a fogyasztó, koleszterincsökkentő hatás sok esetben nem bizonyított, sőt, sokszor a bevizsgálatlan szerek még egészségkárosodást is okozhatnak.

A hatóanyagokat illetően a zöld tea és a fehér tea hatékonyságát klinikai tanulmányok is igazolják, ezeket bátran ajánljuk. A gyógyteák fogyasztását illetően azonban mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát, és ne a koleszterinszint csökkentő gyógyszer helyett, hanem – ha orvosa is javasolja – annak kiegészítéseként fogyassza.

Zöld tea

A zöld tea amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintet, segítséget nyújt a vércukor szintjének szabályozásában is, különösen cukorbetegeknek javasolják a fogyasztását. A hatóanyaga az epigallocatechin-gallát (EGCG), amely a polifenolok egy típusa. Az ezt fogyasztók között a kontrollcsoporttal való összevetés során bebizonyosodott a kapcsolat a zöld tea fogyasztása és a kisebb testtömeg, illetve a koleszterinszint és az inzulinrezisztencia kisebb értéke között.

Fehér tea

Hatékony még a koleszterincsökkentésben a fehér tea. Egy német vizsgálat bebizonyította, hogy a fehér tea segíthet a fogyókúrában. A fehér tea gyorsítja a zsírbontást, illetve megakadályozza az emberi zsírsejtek zsírszintetizációját.


close