Magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás okai között egyrészt szervi, másrészt az egészségtelen életmódból fakadó okok szerepelnek. Megkülönböztetjük azt is, amikor valaki túlzottan használ sót, vagy gyakran fogyaszt alkoholt.

Az alábbi cikkből megtudhatja, hogy milyen betegségek esetén kell fokozottan figyelnie a magas vérnyomásra, és hogy milyen életmód hibák vezetnek a betegség kialakulásához.

Magas vérnyomás szervi okai, betegségek

A magas vérnyomás betegségének kialakulását leggyakrabban a vese működésének elégtelensége, illetve vérellátási zavara okozza. Idősebb korban a vesét vérrel ellátó artéria szűkülete okozhatja a vérellátási zavart, míg fiatal korban ezért az ér egyes rétegeinek örökletes megvastagodásából erdő szűkület lehet felelős.

A túlsúlyos férfiaknál jelentkező úgynevezett alvási apnoe, azaz horkolás szindrómához igen gyakran társul magas vérnyomás.

Hormonális eltérések is felelősek lehetnek a hipertóniáért, bár ez jóval ritkábban fordul elő. Ilyen a pajzsmirigy-túlműködéséhez kapcsolódó hipertónia, amikor is szívritmus zavarok, szapora szívdobogás, izzadékonyság lép fel jellemző tünetként. Csekély számban előfordul, hogy a hipertóniát a mellékpajzsmirigy vagy az agyalapi mirigy működési zavara okozza.

Ennél is ritkábban fordul elő a mellékvesekéreg és -velő hormontermelési zavara, amire az alacsony káliumszint, izomgörcs és izomgyengeség a jellemző tünet.

A kardiológiai okok közül a főverőér egy szakaszának szűkülete állhat a hipertónia hátterében, amely miatt romlik a vesék, illetve az alsó végtagok vérellátása (coarctatio aortae).

Életmód okok: só, alkohol, cigaretta és gyógyszerek

A só túlzott bevitele növeli a keringő vér mennyiségét a víz megkötésén keresztül, így a sófogyasztás csökkentésével csökkenthetjük vérnyomásunkat is.

A nagy mennyiségű, többletkalóriát tartalmazó alkohol fogyasztása is emeli a vérnyomást, emellett károsodik a szívizomzat is.

A dohányzás nem csupán közvetlenül megemeli a vérnyomást, de az érfalat is károsítja. Csökkenti azok tágulékonyságát, merevebbé teszi azokat. Ez fokozza a vérrögök kialakulásának esélyét is.

A szteroid tartalmú gyógyszerek, illetve a fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és az immunrendszer gyengítésére szolgáló készítmények is emelhetik a vérnyomást, okozhatnak hipertóniát.

Stressz esetén tulajdonképpen vészreakció indul be szervezetünkben. Ez adrenalint szabadít fel, és átmenetileg emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás. Igen fontos az aktív és passzív pihenés, valamint arra is figyelni kell, hogy mennyi időt töltünk alvással.


close