A HDL koleszterin az ún. „védőkoleszterin”, a vegyület egyik típusa. Mit tehet azért, hogy megfelelő értéken tartsa a HDL szintjét?
A vérzsírok (lipidek) a plazmában, lipoprotein-szemcséket alkotva és fehérjékhez kötődve keringenek. Ezek egyik típusa a HDL (magas sűrűségű lipoprotein), ami felveszi a felesleges koleszterint, majd visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével választódik ki, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Ezért kapta HDL-ben levő koleszterin a “jó” jelzőt.
Ha alacsony a HDL értéke, az jelzés az érelmeszesedés kockázatára, illetve az ezzel szoros kapcsolatban álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.
Normálérték
– férfiak: 0.9 mmol/L <
– nők: 1.1 mmol/L <
A HDL szinten tartása
Megfelelő szinten tudjuk tartani az értéket:
- változatos táplálkozással, csirkehús, lazac, pisztráng rendszeres fogyasztásával;
- rendszeres testmozgással;
A HDL koleszterin alacsony szintjének következményeiről bővebben itt olvashat: Alacsony koleszterin