Időskori magas vérnyomás

Sokan úgy tartják, hogy az időskori magas vérnyomás természetes állapot, ezért a probléma gyakran kezeletlen marad. 70 év felett már 70- 80 százalékot érint a hipertónia.

A magas vérnyomás azért is nagyon veszélyes, mert olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke, az infarktus vagy a szívelégtelenség.

Miért érinti jobban az idősebbeket a hipertónia?

Miért magasabb a vérnyomás idős korban?

Idősebb korban az erek fala már nem olyan rugalmas, ugyanis az ezért felelős rostok aránya megváltozik, emellett a nagyerek könnyebben meszesednek, mint korábban. Az artériák csökkenő rugalmassága magasabb szisztolés és alacsonyabb disztolés értékeket eredményez. 50 éves kor alatt a disztolés vérnyomás mutat magasabb értékeket, míg 50 felett már szisztolés hipertóniával van dolgunk. Ez, valamint a magas pulzusnyomás tovább károsítja az ereinket.

Egyéb betegségek megjelenése

Az időskori magas vérnyomás kezelését nehezíti, hogy a máj és a vesék működése is romlik, ami a gyógyszerek nehezebb lebontásához vezet, ez pedig gyakran okoz mellékhatásokat. Az idősebbek emiatt inkább be sem szedik az előírt vérnyomáscsökkentőket, melyek további problémákhoz vezetnek. Idősebb korban a vérnyomást szabályozó idegi rendszer is romlik, ami pedig gyakran okoz vérnyomás-ingadozást.

Nehezebb a gyógyszeres kezelés

A fent említett problémák miatt tehát fokozott odafigyelés szükséges a gyógyszerek szedését illetően. A gyógyszerszedés kapcsán arra is figyelni kell, hogy gyakran más betegségek is fennállhatnak, amelyekre szedett gyógyszerek is befolyásolhatják a vérnyomáscsökkentők hatását. Emellett fontos, hogy a szisztolés értékek csökkentésével a disztolés értékek ne kerüljenek 50-60 Hgmm alá.

A megfelelő kezelés nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, ezért ne bagatellizáljuk el az időskori magas vérnyomást.


close