Életmódváltás és a magas vérnyomás

Sokan úgy vélik, hogy a magas vérnyomás kialakulása korral jár, és nem lehet ellene tenni semmit. Valójában a hypertonia jelentkezése számos tényezőtől függ, melyek közül az idősebb életkor az egyetlen olyan faktor, amelyen nem tudunk változtatni.

Az alábbiakban részletesen olvashat a magas vérnyomás kezelésében szerepet játszó életmódbeli tényezőkről, például a szívbarát táplálkozási szokásokról, az optimális testsúly eléréséről és megőrzéséről, valamint a stresszhatások kezeléséről.

A táplálkozási szokások tudatos átalakítása

A magas vérnyomás megállapításakor a szakrendelésen általában arra is fény derül, hogy a páciensnek túl magas a koleszterinszintje. Nem csak gyógyszerek segítségével lehet csökkenteni a koleszterin mértékét, hanem diétás étrend bevezetésével is. Oda kell figyelni a zsírsavak arányára.

A menüsor minél kevesebb telített zsírsavat tartalmazzon, viszont annál több telítetlen zsírsavat. A cél érdekében érdemes mellőzni a vörös húsféléket – például a sertést vagy a marhát -, és növelni az elfogyasztott tengeri hal mennyiségét. Az állati zsiradékkal készült ételek emelik a koleszterinszintet. A telítetlen zsírsavak elsősorban a növényi olajokban találhatóak meg, ezért a szója-, illetve az olívaolaj is kedvező hatást gyakorol a vérnyomásra.

A betegnek sószegény diétát kell folytatnia, csökkentenie kell a nátrium szintjét. Fontos, hogy az előre sózott, félkész ennivalók és az ásványvizek nátriumtartalmát is bele kell számolni a napi mennyiségbe.

Az optimális szívműködés érdekében, a magas vérnyomás elkerülése szempontjából ajánlott a káliumbevitel fokozása. Gazdag káliumforrás a dió, a mák, a tökmag, a petrezselyemzöld, a búzakorpa, a szója, a szárazbab, a sárgaborsó, a banán, a kivi, a narancs, a spenót és a lencse.

Optimális testsúly, stresszmentes aktivitás

A súlytöbblet és az inaktív életmód nagyon megterheli a szív- és érrendszert. A zsírszegény, rostdús táplálkozás segít a testtömeg csökkentésében. Emellett feltétlenül szükséges a fizikai aktivitás napi szintű fokozása. A testmozgás nem csak a plusz kilóktól szabadít meg, hanem a mindennapi stressztől is, amely jelentős kockázati tényező a magas vérnyomás és számos egyéb betegség kialakulásában. Az általános egészségi állapotnak megfelelő mozgásforma gyakorlásával és további stresszkezelő technikák elsajátításával sokat tehetünk általános állapotunk javulásáért.

A pácienseknek arra kell törekedniük, hogy a káros szokásaikat levetkőzzék. Ez az életkor előrehaladtával egyre nehezebben megy, de nem lehetetlen. Meg kell próbálni a dohányzás mellőzését, és érdemes mérsékelni az alkoholbevitelt is.

Az életmódváltás sok esetben csak gyógyszeres kezeléssel együtt hatásos. Az orvos utasításainak betartásával, valamint az ajánlott életviteli változtatásokkal lényegesen javítható a gyógyulás esélye és a további évek életminősége.


close