Mennyi sót fogyasszunk naponta?

A só (illetve összetevői) nagyon fontos anyag az emberi szervezet számára, túlzott fogyasztása azonban káros – például a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárulhat. Az ajánlások szerint napi 3-5 grammot kellene naponta fogyasztani belőle, ehhez képest a magyar nők 13, a férfiak 17 grammot visznek be minden nap.

A só, azaz a nátrium-klorid nélkülözhetetlen makroelem az emberi szervezet megfelelő működéséhez. A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza, jelentős szerepe van az ingerület-átvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában.

Egy felnőtt számára naponta csupán 1,5-2 gramm nátrium szükséges. Nátriumbevitelünk szinte kizárólag a konyhasóból származik, és mivel a só 40 százaléka nátrium, 60 százaléka pedig klór, könnyen kiszámolható, hogy egy nap elegendő 5 gramm sót fogyasztani.

Csakhogy egy átlagos magyar ember ennél sokkal többet fogyaszt, a nők naponta 13, a férfiak pedig 17 grammot, ami az ajánlott érték többszöröse. Ez egyébként a második legmagasabb érték Európában.

Túlzott sófogyasztás káros hatásai

A túlzott sófogyasztás azonban igencsak káros. A sóban lévő nátrium megköti a vizet, így az erekben lévő vér térfogata is megnő, ami vérnyomás emelkedéshez vezet. Ez pedig extra megterhelést jelent az artériákra, és hogy megbirkózzanak ezzel, a faluk erősebbé válik, megvastagszik, és belső felszínükön sérülések és vérrögök keletkeznek. Ez a test bármely pontján bekövetkezhet, így kialakulhat stroke, szívinfarktus.

A sok só fogyasztása a víz megkötése miatt ödémát okoz szerte a testben, valamint a vesék működését is károsítja, hiszen ott ugyanúgy érszűkületet okoz, és vizelet-kiválasztási zavarokhoz vezet.

Feldolgozott élelmiszerek sótartalma

A túlzott sófogyasztásért elsősorban a modern élelmiszeripar a felelős, a legtöbb sót feldolgozott élelmiszerekkel visszük be. Egy felnőtt ember sóbevitelének több mint egyharmadáért a kenyérfélék, csaknem negyedéért a húskészítmények, 10 százalékáért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek. Így például 10 deka kenyér és péksütemény 1,4-2,6, ugyanennyi felvágott vagy virsli pedig 1,6-2,5 gramm sót tartalmaz. A főzést segítő ételízesítők, leveskockák 60-70 százaléka só, egy adag zacskós levessel pedig 2,6-3,4 gramm sót viszünk be a szervezetünkbe.

Sófogyasztás tudatos csökkentése

A sófogyasztás némi odafigyeléssel csökkenthető. Fontos, hogy ne sózzuk meg kóstolás nélkül az ételt, ahogy azt egyébként meglepően sokan teszik. A só ízét próbáljuk kiváltani zöld fűszerekkel (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.), a főzésnél pedig számoljunk az ételízesítők sótartalmavál. A sómennyiség csökkentésével egy idő után egyszerűen leszokunk a sós ízekről, így normalizálhatjuk a só fogyasztását.


close