Koleszterin táblázat

Az élelmiszerek koleszterintartalma alapvetően fontos információ azoknak, akik kontrollálni szeretnék koleszterinszintjüket, ezért egészségesen szeretnének táplálkozni.

Az alábbiakban néhány magas koleszterintartalmú, tehát kerülendő, illetve néhány alacsony koleszterintartalmú, tehát fogyasztásra ajánlott ételt sorolunk fel.

Magas koleszterintartalmú ételek (mg/100 g)

A magas koleszterintartalmú ételek közé elsősorban a belsőségek tartoznak.

Velő (sertés agyvelő) 2000
Tőkehalmáj olaj 850
Máj (csirkemáj) 555
Máj (liba) 515
Máj (sertés) 430
Sertésvese 365
Vese (borjú) 364
Máj (borjú) 360
Sertéstüdő 350
Tüdő (marha, sertés) 350

Alacsony koleszterintartalmú ételek (mg/100g)

Az alacsony koleszterintartalmú, vagy koleszterint egyáltalán nem tartalmazó ételek közé elsősorban a gyümölcs- és zöldségfélék, a gabonakészítmények, illetve a tejtermékek tartoznak.

Sör 4
Joghurthab 4
Tej (0%-os zsírt.) 3
Tejpor (sovány) 3
Jogonéz 2
Túró (tehéntúró, sovány) 1
Alma 0
Karfiol 0
Kenyér 0

close