Vérnyomás célértékek

A magas vérnyomás népbetegség, és az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban alakul ki. A magas vérnyomás az esetek többségében primer, azaz speciális kiváltó okhoz nem köthető. Eredete multifaktoriális: szerepet játszik benne a genetikai hajlam, az étrend, a sófogyasztás, a mozgásszegény életmód, hormonális változások stb.

Az alábbiakban az egyes betegségek kapcsán meghatározott vérnyomás célértékekről olvashat. Megtudhatja, hogy melyek azok a betegségek, amelyek esetében fontos a vérnyomás alacsony értéken tartása.

Miért különböznek az egyes csoportokban a vérnyomás célértékek?

A vérnyomással kapcsolatban gyakran hallani azt a felhívást, hogy 140/90 Hgmm az ideális, tartsuk ez alatt a vérnyomást, pedig ez egyáltalán nem igaz. Sok esetben a vérnyomás még alacsonyabb értéken tartása kívánatos, hiszen maga a magas vérnyomás is egy szív- és érrendszeri rizikótényező, ami hajlamosít a vesék, a szem és az erek károsodására.

Miért fontos a vérnyomás célértéken tartása?

Azon betegségcsoportokban szigorúbbak a vérnyomás célértékek, ahol egyébként is jelen van valamilyen kardiovaszkuláris rizikófaktor, mely a magasabb vérnyomással társulva súlyos szervi károsodásokat okozhat. Vegyük például a cukorbetegek csoportját, ahol már maga a cukorbetegség is fokozott rizikót jelent a szív- és érrendszerre nézve, ugyanis felgyorsulhat az érelmeszesedés, károsodhat a vese, ezek pedig járulékosan is emelik a szív- és érrendszeri kockázatot, melyet súlyosbít, ha még ehhez célérték fölötti vérnyomás is társul.

Csoportonként eltérő célértékek

Az általános vérnyomás-célérték 140/90 Hgmm. Amennyiben érbetegség, cukorbetegség, krónikus vesebetegség jelen van, akkor a vérnyomás 130/80 Hgmm alatti értéken tartása szükséges. Ha a fehérjevizelés meghaladja a napi 1 grammot, akkor a vérnyomás célértéke 125/75 Hgmm.

Hasznos tanácsok magas vérnyomásban szenvedő betegeknek

Érdemes a vérnyomást rendszeresen mérni, méretni. Amennyiben magas vérnyomásban szenved, akkor a mért értékekről vezessen naplót, és ezt rendszeresen mutassa meg háziorvosának. Ha vérnyomása a célértéktől jelentősen eltér, akkor a gyógyszeres kezelés újbóli átgondolása szükséges. Ebben kérje háziorvosa, kezelőorvosa segítségét. Ha a vérnyomása a célértéktől nem tér el, szigorú életmódváltás segíthet az értékek rendezésében, de ha az életmódváltás önmagában nem elegendő, a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen.

További, ajánlott cikkünk e témában: Szisztolés vagy diasztolés érték – melyik fontosabb?


close