Magas vérnyomás és szívelégtelenség

A szív folyamatosan nagy energiabefektetéssel járó munkát végez, a pumpálás és az elernyedés között a másodperc töredékéig tud csak a szívizom pihenni, hisz a szervezet majd minden sejtjének a vérből kell oxigént és tápanyagot nyernie ahhoz, hogy optimálisan működjön, a vér áramlását pedig a szív folyamatos pumpálása tartja fenn.

Az alábbiakban a szívelégtelenség tüneteiről olvashat, és megtudhatja, hogy a magas vérnyomás milyen hatást gyakorol a szívre.

A szívelégtelenség lehet krónikus állapot vagy kialakulhat akutan is, mindkét formában szerepe van a magas vérnyomásnak, illetve a vérnyomás-kiugrásnak.

A szívelégtelenség tünetei

A szív nem képes fenntartani a normál perctérfogatot, a keringést, így ennek következtében a szívelégtelenséget a fulladás, a fáradékonyság, illetve a folyadékretenció (a folyadék visszatartása) jellemzi.

A szívelégtelenség okai

A szívelégtelenség oka strukturális és funkcionális probléma egyaránt lehet, melynek eredményeképp a bal kamra systoléban és/vagy diastoléban nem tudja a kellő mértékű funkcióját teljesíteni. A szívelégtelenség az esetek nagy részében systolés funkciózavart jelent.

A szívelégtelenség okai között szerepel az említett magas vérnyomás, ugyanis a magas nyomással szemben a szívnek folyamatosan nehezebb munkát kell végeznie, ez idővel felemészti a szív erejét, szerkezet átalakul, pumpafunkciója károsodik, de oka az esetek nagy részében ischaemiás szívbetegség szokott lenni, illetve lehet még a szívelégtelenség oka billentyűhiba, ritmuszavar, a szívburok rendellenességei, a szívet károsító vegyszerek, gyógyszerek, tüdőbetegség, stb.

A szívelégtelenség klinikai stádiumai

A szívelégtelenség stádiumait a NYHA stádiumbeosztás alapján osztályozzuk. NYHA I-ben a beteg a szokásos napi aktivitás mellett tünet- és panaszmentes, NYHA II. szokásos mindennapi terhelésre jelentkezik panasz, NYHA III: szokásos terhelésnél kisebb, minimális terhelésre is panaszos a beteg, míg NYHA IV: stádiumban nyugalomban is panasz jelentkezik.

A szívelégtelenség kezelése

A szívelégtelenség kezelése és a magas vérnyomás kezelésében átfedés mutatkozik. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a szívelégtelenség kezelésében használatos gyógyszereket:

A renin-angiotenzin-aldoszteron tengelyt gátló szerek (RAAS gátlók) nagyon fontosak a terápiában, a betegek jelentős részénél alkalmazzák ezeket a szereket, legtöbbször az ACE-gátlókat (angiotenzin-konvertáló enzim gátló). Szintén fontosak még a béta-blokkoló típusú szerek, a diuretikumok (vízhajtók), a vazodilatátorok (értágító szerek), a szív pumpafunkcióját javító digitais típusú szerek, stb.


close