A vérnyomáscsökkentő ételek használata természetes módszer. Együnk sok káliumban gazdag ételt, kevesebb sót vigyünk be a szervezetbe.
Bizonyos ételek fogyasztása jótékonyan hat vérnyomásunkra. A táplálkozás fontos a testsúly csökkentése szempontjából is, de közvetlenül is hathat vérnyomásunkra.
Káliumban gazdag ételek
A kálium kedvező hatással van vízháztartásunkra, szervezetünk sav- és lúgegyensúlyára, valamint izomsejtjeink és idegsejtjeink működésére. Mindezek mellett a kálium szívünk, vesénk és mellékvesénk működésében is fontos szerepet kap. A káliumot megtaláljuk a burgonyában (főként az édesburgonyában), a narancslében, a babban, a banánban és a borsóban, továbbá a paradicsomban és a szárított gyümölcsökben is található kálium.
Csökkentett só fogyasztás
Naponta mindössze 1500 mg só fogyasztása ajánlott, ez fél teáskanálnyit jelent. Gyakori az utána sózás, de az eleve magas sótartalmú készételek, így a felvágottak és a chipsek is rengeteg sót tartalmaznak. Otthoni főzéskor a fűszernövények is helyettesíthetik a sót.
Egyéb jótékony ételek
Egyes tanulmányok eredményei alapján a vérnyomáscsökkentő ételek közé sorolható a kis mennyiségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé, a fokhagyma, vagy különböző vérnyomáscsökkentő teák, amelyekről bővebben itt olvashat:
Vérnyomáscsökkentő teák