Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek, a betegség nem okoz panaszt, ezért is fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése minden életkorban.

Az elhanyagolt magas vérnyomás, az időben fel nem ismert tünetek számos testrész vagy szerv károsodását okozhatják. Melyek ezek első jelei? Az alábbiakban ezekről olvashat.

A magas vérnyomással járó tünetek jelentkezése

Alattomos kórnak nevezhetjük a magas vérnyomást, mert a tünetei sokszor nem okoznak komoly panaszokat, az érintettek nem is fordulnak orvoshoz, így csak a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor szembesülnek azzal, hogy magas vérnyomás betegségben szenvednek.

Ezért is nagyon fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, mérése, a betegség első tüneteinek mielőbbi felismerése, mert csak így van esélye a betegnek arra, hogy megelőzze a szövődmények kialakulását az időben elkezdett kezelésekkel. Nem szabad legyinteni erre a betegségre!

Általános panaszok

Ha magas a vérnyomása, azt – jellemzően reggel tapasztalható – fejfájás, a tarkó és a halánték táján jelentkező tompa lüktetés jelzi. Lehajlás esetén a lüktetés fokozódik. Ez még nem jelez szervkárosodást, azonban valószínűsíti a vérnyomás megemelkedését.

Ha romlik az általános koncentrálóképessége, egyensúlyzavarai támadnak vagy szapora szívverést tapasztal, akkor szintén érdemes gyakrabban ellenőriznie vérnyomását. Hasonlóan magas vérnyomást jelezhet a mellkasi nyomás, az izzadékonyság vagy az átmeneti látászavar is.

Szemtünetek

A magas vérnyomás legelőször a szemfenéki érrendszert érinti. Ezen tüneteknek a betegség súlyosságától függően négy stádiuma van:

A nulladik stádium sajátosságai: Ekkor még nem jellemző elváltozás. A legkisebb méretű erek dugóhúzószerűvé és kanyargóssá válnak már rövid ideje kialakult magas vérnyomás esetén is. Ezek azonban a vérnyomás helyreállítása után megszűnhetnek.

Az első stádium sajátosságai: Tartós hipertónia esetén már az erek fala elmeszesedik, és az erek körül található kötőszövet, illetve izomréteg megvastagodása jellemző. A verőerek „rézdrót”, később „ezüstdrót” jellegűvé válnak.

A második stádium sajátosságai: Az erekre nehezedő nyomás következtében az erek falának megvastagodása alakul ki. Ekkor jelentkezik az ún. „kolbász tünet”, mivel az erek szakaszos lefűződése alakul ki. A kereszteződési tünetek is jellemzőek ebben a stádiumban. Ez azt jelenti, hogy az erek találkozásánál benyomódás alakul ki, ezért kitérnek az eredeti lefutásukhoz képest.

A harmadik stádium sajátosságai: Elsőként folyadék, majd vér távozik az erek károsodott részein. Ennek következtében alakul ki a vérzés és a vizenyő. Az ideghártya ezen részei el is halhatnak a vérellátási zavarok miatt. Emellett jellemző tünet a szemen jelentkező szabálytalan, fehér színű foltok csoportja.

A negyedik stádium sajátosságai: Ez az utolsó stádium, melynek jellemző tünete a látás jelentős romlása, a látótér kiesése, illetve a látóidegfőn megjelenő vizenyő.

A magas vérnyomás szövődményeinek tünetei

Számos szerv is károsodhat a hipertónia érszűkítő hatása miatt. A betegség leggyakrabban a vesét érinti, így vesepanaszok jelentkezhetnek.

A magas vérnyomás idővel érelmeszesedést, érszűkületet okozhat, így szívinfarktus, agyérgörcs léphet fel késői szövődményként, amelyet többek között a szorító mellkasi fájdalom (infarktus) vagy a koordinációs- és a beszédzavar jelezhet előre (agyérgörcs).

szívinfarktus

Az érfal betegsége esetén a kisebb és nagyobb erek egyaránt megrepedhetnek. Amennyiben a berepedés a főverőért vagy az agyi ereket érinti, olyan súlyos szövődmények is felléphetnek, mint az agyvérzés.


close