Vérnyomás csökkentés házilag

Vérnyomás csökkentés nem csak gyógyszeres megoldásokkal lehetséges. A vérnyomás stabilitásának megőrzése érdekében alapvető fontosságú az egészséges életmód. A helyes életmód segítségével, rendszeres mozgással, helyes táplálkozással elkerülhető, kitolható vagy csökkenthető a gyógyszeres kezelés.

1. A magas vérnyomás gyakran a testsúllyal együtt nő. Minél többet fogy, annál alacsonyabb lesz a vérnyomása.

2. Rendszeres, 30-60 perces testmozgással 4-9 Hgmm-rel csökkenthető a vérnyomás, és az eredmény már néhány hét elteltével jelentkezik. Fontos a rendszeresség, inkább ajánlatos gyakran kevesebbet mozogni, mint ritkán sokat.

3. A vérnyomás stabilitása érdekében az étrendnek tartalmaznia kell teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Kerülendő a telített zsírok fogyasztása és a túlzott koleszterin-bevitel.

4. Magas vérnyomás esetén ajánlott naponta kevesebb, mint 1500 mg nátriumot fogyasztani. Egy teáskanál só 2300 mg nátriumot tartalmaz. Az ételeket só helyett inkább fűszerekkel ízesítse.

5. Az alkohol kis mennyiségben csökkenti a vérnyomást, nagyobb mennyiségben már káros. Ha eddig nem ivott alkoholt, nem ajánlott elkezdeni a vérnyomáscsökkentés érdekében.


close