Magas vérnyomásos beteg gondozása

A magas vérnyomás napjainkban népbetegség. Sok szervünkben okozhat károsodást, ezért nem elég csak a vérnyomás mérésére fektetni a hangsúlyt, az egyéb szervek állapotát is rendszeresen ellenőrizni szükséges.

Az alábbiakban arról olvashat, hogyan gondozzuk a magas vérnyomásban szenvedő beteget, és milyen vizsgálatokra van szüksége rendszeres időközönként.

Mérjük rendszeresen a vérnyomást!

A magas vérnyomásban szenvedő betegnek otthonában, hitelesített vérnyomásmérővel és a háziorvosnál is rendszeresen mérni kell a vérnyomását. Figyelni kell arra, hogy a mérés standard körülmények között történjen, közvetlenül mérés előtt a beteg ne egyen, ne dohányozzon, ne legyen stresszes, fizikai aktivitást ne végezzen. Mindkét karon meg kell mérni a vérnyomást. A domináns karon (jobbkezeseknél a jobb karon, balkezeseknél fordítva) magasabb a vérnyomás, mely különbség ideális esetben a 10-20 Hgmm-t nem haladja meg. Az a legcélszerűbb, ha a beteg otthon vérnyomásnaplóban rögzíti az eredményeket naponta 2-3 alkalommal, illetve akkor is, ha panasz jelentkezik.

A szív állapotának ellenőrzése

A magas vérnyomás megterheli a szívet, ezért a szív állapotát is rendszeresen ellenőrizni kell. A beteg állapotától, panaszaitól függ, milyen gyakorisággal, és hogy pontosan milyen vizsgálatokkal történjen ez. Szükség lehet EKG-ra, szívultrahangra, terheléses EKG-ra, Holter EKG-ra stb.

A vese állapotának ellenőrzése

A magas vérnyomás komoly vesekárosító hatással bír, ezért e szervünk állapotát is ellenőrizni, kell, mely a rutin vesefunkciós paraméterek ellenőrzését jelenti általában. Ha ezekben eltérés van, részletesebb kivizsgálásra lehet szükség.

A szemészeti ellenőrzés

A szemfenéken lévő erek állapotában is változás következhet be magas vérnyomás esetében, ezért évente minimum egyszer szemészeti vizsgálat szükséges, melynek része kell, hogy legyen a szemfenéki erek vizsgálata is.

Életmód

A magas vérnyomásban szenvedő betegnél ismertetni kell a megfelelő életmód irányelveit, a rendszeres testmozgásra, a megfelelő táplálkozásra, a társuló kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkentésére fel kell hívni a figyelmet. Ez jelenti többek között a dohányzásról való leszokást, a testsúly optimalizálását, a vércukor-háztartás és a lipid-anyagcsere kontrollját, beállítását, az urát-anyagcsere rendezését stb. Fontos a sóbevitel csökkentése, az aerob gyakorlatok rendszeres végzése és a megfelelő célértékek ismerete is.

Dr. Csuth Ágnes


close