Szisztolés vagy diasztolés érték?

Vérnyomásunk mérésekor három szám jelenik meg a műszer kijelzőjén: a pulzusszám előtt vérnyomásunk szisztolés és diasztolés értékét olvashatjuk le. De mit jelentenek pontosan ezek a számok?

Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a vért és az abban lévő szükséges tápanyagokat testünk különböző pontjaiba. Ez a vérkeringés rendkívül összetett fizikai és kémiai folyamatok eredménye, fenntartásához pedig vérnyomásra van szükség.

Vérnyomásnak a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbséget nevezzük, értéke pedig ideálisan 90 és 119 (szisztolés), valamint 60 és 79 (diasztolés) közé kell, hogy essen.
De mit jelent pontosan a vérnyomás mérésekor használt szisztolés, illetve diasztolés érték, és melyiket fontosabb figyelembe venni?

Pulzusnyomás

A vérnyomásmérés eredményét higanymilliméterben határozzák meg, eredményeként két szám születik. Egyik a szisztolés érték, amely arról árulkodik, hogy a szív összehúzódásakor milyen mértékű nyomás uralkodik az artériákban. Másik pedig a diasztolés érték, amely két szívverés között méri a vérnyomást ugyanezen szakaszon. A két érték közötti különbséget pulzusnyomásnak hívjuk, és ideális esetben nem haladja meg a 45-50 higanymillimétert. Persze bizonyos szituációkban az érték megnő, magasabb vérnyomás mérhető stresszes helyzetben vagy sportoláskor, illetve a kor előrehaladtával is egyre nő a normál érték.

A diasztolés érték a korral csökken

Magyarországon évente körülbelül negyvenezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, a férfiak és a nők között is vezető haláloknak számít. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk vérnyomásunkra, hiszen ez az érték egy átfogó képet ad szervezetünkről, és komoly betegségeket is előjelezhet. Nem mindegy azonban, hogy a vérnyomásmérőn melyik számot vesszük figyelembe.
A köznyelvben „per értéknek” is nevezett diasztolés érték a korral folyamatosan csökken, ráadásul a legújabb vizsgálatok értelmében nem is mérvadó a keringési betegségek kialakulásának tekintetében.

Egyes orvosok szerint ötvenéves kor felett csupán a vérnyomás első, szisztolés számát kellene figyelembe venni, de minden életkorban pontosabb képet ad ez az érték a beteg általános egészségügyi állapotáról.

További, ajánlott cikkünk e témában: Vérnyomás célértékek


close