Gyermekkori magas vérnyomás

A magas vérnyomás gyakran tünetmentesen jelentkezik a gyerekeknél, és csak a gyermek által látogatott közintézmény kötelező szűrővizsgálatán állapítják meg a problémát.

Az alábbiakban részletesen olvashat a gyermekkori magas vérnyomás okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről.

Magas vérnyomás típusai

Hipertónia szempontjából lényegesen kisebb mértékben érintett a gyerekek korosztálya, mint az idősebb generációké. Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás csak egy másodlagos probléma, amely valamilyen egyéb betegség miatt alakul ki. Ilyenkor szekunder magas vérnyomásról beszélünk. Ha a magas vérnyomás az alapbetegség, esszenciális magas vérnyomásnak nevezzük. Gyermekek esetében a szekunder típus jellemzőbb, míg felnőttkorban inkább az esszenciális típus.

Magas vérnyomás gyermekkori kialakulásának okai

Az esszenciális magas vérnyomással diagnosztizált gyerekek általában túlsúllyal küzdenek, étrendjük túl sok koleszterint és nátriumot tartalmaz. Életvitelükre többnyire nem jellemző a rendszeres fizikai aktivitás. Sok esetben a tartós stressz következményeként alakul ki a hypertonia. A betegségre való hajlam örökölhető, ezért azoknál a gyerekeknél, akiknek a családjában már kezeltek magas vérnyomást, odafigyelés nélkül nagyobb eséllyel jelentkezhet a probléma.

A szekunder magas vérnyomás hátterében számos betegség állhat. A tapasztalatok szerint leggyakrabban a veséket érintő káros elváltozások okozzák a vérnyomásproblémát, például vesegyulladás vagy veseelégtelenség. Az eltérés bizonyos fejlődési rendellenességek, immun-, illetve endokrin betegségek – mint a pajzsmirigy túlműködése – miatt is kialakulhat.

Magas vérnyomáshoz vezethetnek az érrendszert érintő károsodások, például az érszűkület. A betegség hátterében a csecsemőkorban elvégzett köldökartéria katéterezés, valamint a veseartéria trombózisa szintén állhat, illetve agyvelőgyulladás is indukálhat magas vérnyomást.

Milyen tünetekkel jár a magas vérnyomás?

Ha a gyermek gyakran panaszkodik fejfájásra, hányingerre vagy szédülésre, indokolttá válik vérnyomásának ellenőrzése. A tünetek látásromlással is kiegészülhetnek, olykor viszont csak a hirtelen elinduló orrvérzés figyelmeztet a problémára.

A magas vérnyomás kezelési lehetőségei

Nem minden esetben szükséges a magas vérnyomással diagnosztizált gyermeknek gyógyszert szednie. A gyógyuláshoz sokszor elég odafigyelni néhány életmódbeli tényezőre. A túlsúlyos gyerekeknek segítséget kell nyújtani abban, hogy elérjék az optimális testsúlyukat. Arra kell ösztönözni őket, hogy találjanak egy számukra ideális mozgásformát, amelyet szívesen gyakorolnának heti több alkalommal is.

A félkész ételek, a nassolnivalók és a magas koleszterintartalmú ennivalók helyett számukra ideálisabb a sószegény diétás étrend kialakítása. Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, szükséges a gyógyszeres kezelés.

A tizenévesek körében nem ritka az alkoholfogyasztás és a dohányzás sem, amelyek szintén kockázati tényezők. A szexuálisan aktív fiatal lányoknál előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta okozza a vérnyomás emelkedését. A szekunder magas vérnyomás kezelése természetesen az alapbetegségtől függ.


close