24 órás vérnyomásmérés

A 24 órán át tartó, ambuláns vérnyomás monitorozás egy kis digitális vérnyomásmérő segítségével történik, mely egy öv segítségével a testre van rögzítve, vagy a nyakban lóg, és egy felkar mandzsettával van összeköttetésben.

Ez a készülék elég kicsi ahhoz, hogy a szokásos mindennapi tevékenységekben, és az alvásban se zavarja. A vérnyomás értékét rendszeres időközönként, a mindennapos tevékenységek közben mérik, az adatokat a gép tárolja.

Miért kell 24 órás vérnyomásmérés?

A 24 órás, rendszeres vérnyomásméréssel az orvos pontos képet kap arról, hogyan változik a vérnyomása a nap folyamán. Számos oka lehet annak, hogy az orvos emellett dönt:

  • Tudni akarja, hogy a vérnyomása csak a kórházban sokkal magasabb az átlagnál, vagy napközben is (fehér köpeny effektus kiszűrése)
  • Tudni szeretné, a felírt gyógyszer milyen jól csökkenti a vérnyomást
  • Tudni szeretné, hogy a vérnyomása éjszaka is magas marad-e. Ebben az esetben változtatni kell a gyógyszeren.
  • Tudni szeretné, hogy az esetleges vérnyomás kiugrásoknak mi lehet az oka
  • Látni szeretné a vérnyomás napszaki (diurnális) ingadozását

24 órás vérnyomásmérés menete

A 24 órás vérnyomásmérés ugyanúgy zajlik, mint a normál vérnyomás ellenőrzés: a digitális gép növeli a nyomást a felkar mandzsetta körül, majd lassan lazítja azt. A készülék elég kicsi ahhoz, hogy 24 órán át viselni tudja, nem nagyobb egy kisrádiónál. A vizsgálat veszélytelen és nem jár fájdalommal.

A gép rendszeres időközönként méri a vérnyomást, általában 15-30 percenként nappal, és 30-60 percenként éjszaka. Mivel a vizsgálat célja, hogy kiderüljön, mennyi a szokásos napi vérnyomása, fontos, hogy mindent úgy csináljon, mint különben. Az egyetlen dolog, amit kerülnie kell, az úszás és a fürdés vagy zuhanyzás.

A 24 órás megfigyelés elteltével az orvos kielemzi a vérnyomásmérő által tárolt adatokat.

Mit kell tenni a 24 órás vérnyomásmérés alatt?

Ahhoz, hogy a gép megfelelően működjön, fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a cső nem csavarodott meg, vagy nincs megtörve. Továbbá mielőtt a gép vérnyomást mér, sípol. Mikor ez történik, akkor:

  • üljön le, ha lehetséges
  • tartsa a mandzsettát a szív vonalában
  • ne mozgassa a karját

Az orvos arra is meg fogja kérni, hogy vezesse, mit csinált éppen azelőtt, hogy a vérnyomásmérés megtörtént, mikor feküdt le aludni, mikor kelt fel, és mikor vette be a gyógyszerét. Fontos, hogy a gyógyszereit ugyanúgy szedje, mint eddig, hiszen ellenkező esetben téves értéket kaphatunk.


close