Miért fontos a vérnyomásnapló vezetése?

Az ember vérnyomása számos tényezőtől függően, folyamatosan változik. A magas vérnyomásban szenvedő embereknek tisztában kell lenniük, mely tényezők növelik a vérnyomásukat, ezért esetükben különösen fontos a vérnyomásnapló vezetése.

Mégis miben lehet segítségünkre a vérnyomásnapló?

Először is, a kereskedelmi forgalomban kapható házi vérnyomásmérők közel sem olyan pontosak, mint a professzionális orvosi műszerek. Ezért, az otthoni mérés mellett fontos a vérnyomásértékek rögzítése, hogy láthassuk a vérnyomás tendenciáiban bekövetkező változásokat.

Mit érdemes követni?

A vérnyomásnaplóban érdemes feljegyezni a napi tevékenységeit, és az elfogyasztott ételeket is, mert ezek is hatással lehetnek vérnyomásra anélkül, hogy észrevennénk. A napló vezetése során kiderülhet, hogy milyen ételek vagy fizikai tevékenységek emelik a vérnyomást, így a jövőben ezeket elkerülhetjük vagy kiiktathatjuk.

A pontosság érdekében a vérnyomást naponta mindig ugyanabban az időben kell megmérni. A reggel ideális időpont a mérésre, de ne felejtsük el, hogy számos gyógyszer befolyásolhatja a vérnyomás értéket, ezért a reggeli gyógyszereket még a mérés előtt vegyük be.

A mozgás jelentősen befolyásolja a vérnyomás értékét, ezért megerőltető, fullasztó tevékenységek után várjon kb. 30 percet a vérnyomásméréssel. Érdemes megjegyezni, hogy 30-40 Hgmm eltérés a nap folyamán nem ritka, azonban ennél nagyobb mértékű eltérés esetén már jobb, ha felkeresi kezelőorvosát pontos mérésért. A digitális vérnyomásmérőknél javasolt 3 mérést csinálni, és ezeket átlagolni.

Miért fontos a rendszeres vérnyomásmérés?

Létezik a magas vérnyomásnak egy speciális variációja is, amikor kizárólag akkor szökik fel a vérnyomás, amikor az orvosi rendelőben mérik. Azonban a magas vérnyomásnak ezt a fajtáját sem szerencsés pusztán az orvosi rendelő okozta felfokozott idegállapottal magyarázni.

Lehetséges, hogy az otthoni vérnyomásmérés egyszerűen nem pontos. Az is előfordulhat, hogy a vérnyomás megugrása teljesen ártalmatlan dolog következménye, de vérnyomásnapló vezetésével mindenképpen tisztázni kell a vérnyomás megemelkedésének okát.

Magas vérnyomásban szenvedők esetében a vérnyomás hirtelen megemelkedése akár halálos is lehet, ezért számukra fokozott jelentőségű a vérnyomás változásainak pontos nyomon követése.

A betegek sajnos napi tennivalók között gyakran megfeledkeznek a napló vezetéséről, pedig a vérnyomás napló korrekt, következetes vezetése nagy segítséget nyújthat a kezelőorvosnak a vérnyomás megfelelő beállításában.


close