Gének és a magas vérnyomás

Az úgynevezett elsődleges magas vérnyomás tulajdonképpen semmilyen okra nem vezethető vissza, kialakulásánál a környezeti hatásoknak, az életmódnak és a genetikai hátterünknek is. Akinek a családjában volt már magas vérnyomásos eset, annál valószínűbb, hogy kialakul a betegség.

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb krónikus betegség, és nagyon sok esetben (az esetek mintegy 90-95 százalékánál) nem határozható meg egyértelműen kiváltó ok.

A maradék esetekben a magas vérnyomás valamilyen más betegségre, például vesebetegségre vezethető vissza.

A magas vérnyomás rizikótényezőit jól ismerjük, ezek közé tartozik például a túlsúly, a stresszes életmód, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a túl sok só fogyasztása. Az életkor is szerepet játszik a magas vérnyomás megjelenésében: minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy kialakul nála a betegség.

Magas vérnyomás genetikai oldala

Azonban a magas vérnyomásnak nagyon erős a genetikai meghatározottsága is, vagyis akinek a családjában előfordult már ilyen betegség, annál valószínűbb, hogy ő maga is küzdeni fog ezzel. A családi halmozódás akkor különösen megfigyelhető, ha az apai és az anyai ágon is gyakoribb a magas vérnyomás. A genetikai tehát rendkívül nagy szerepet játszik. Eddig mintegy ötven olyan gént azonosítottak, melyek megléte vagy éppen hiánya befolyásolhatja a magas vérnyomásra való hajlamot.

A genetikai hajlam önmagában kevés

Azonban a magas vérnyomás úgynevezett multifaktoriális eredetű, sem a gének magukban, sem pedig a helytelen életmód önmagában nem jelenti azt, hogy valakinél magas vérnyomás fog kialakulni, mindkét tényezőnek jelen kell lennie ahhoz, hogy a betegség megjelenjen.

Ha valaki tudja, hogy a családjában volt már magasvérnyomás-betegségben szenvedő, akkor annak érdemes jobban odafigyelnie az életmódjára, az étkezésére, ezekkel a lépésekkel ugyanis jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás kockázata.


close