Magas vérnyomás és látásromlás

A tartósan fennálló, magas vérnyomás (hipertónia) komolyan veszélyezteti a test érhálózatát.

A magas vérnyomás hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, merevebbé válnak, és sérülések, sőt meszesedés is kialakulhat rajtuk.

Ez alól a szem erei sem kivételek: homályos látás, esetleg látótér-beszűkülés alakulhat ki.

Zöld hályog

A zöld hályog (glaukóma) tulajdonképpen a szemben lévő nyomás emelkedését jelenti. Ez akkor alakul ki, amikor a szemben termelődő folyadék – csarnokvíz – nem tud megfelelően elvezetődni, így a termelődés-elfolyás közti egyensúly felbomlik.

A nagy nyomás miatt az idegeket tápláló erekben zavart szenvedhet a vér keringése, ami akár teljes vakságot is okozhat. Vizsgálatok szerint a glaukómával diagnosztizáltak között 30 százalékkal nagyobb eséllyel fordul elő vérnyomásprobléma, mint azoknál, akiknek nincs zöld hályogjuk. Kutatók ezenkívül kimutatták, hogy azoknál, akik béta-blokklót szednek a hipertóniájukra, kevésbé fordul elő ez a szembetegség.

Látásvesztés, vakság

A hipertónia a retinában levő vérereket is károsíthatja. Az apró vérerek a magas vérnyomás hatására károsodnak, s ezek azok, amelyek biztosítják a szem fényérzékeny hátsó részének, vagyis a retinának a vérellátását. A betegség neve magas vérnyomásos (hipertenzív) retinopátia, a károsodás pedig igen súlyos lehet, ha magát a betegséget nem kezelik. Látásvesztéssel és akár vaksággal is járhat.

További szemproblémák magas vérnyomás miatt

A magas vérnyomás miatt folyadék is felhalmozódhat a retina alatt, a véredény esetleges szivárgása következtében a látás még tovább romolhat.

Az alábbi három probléma is kialakulhat a retinában: A szemidegek károsodása (iszkémiás optikus neuropátia), a vér nem megfelelő áramlása miatt; a retina vérellátásának elzáródása, vagyis az artériák blokkolódása, melyek a vért szállítják (artériás elzáródás); továbbá a vénák blokkolódása, melyek a retina körüli részek vérellátását biztosítják (vénás elzáródás).

A magas vérnyomást kezelendő, fontos a megfelelő, személyre szabott terápia megkezdése, ami életmódváltáson – sófogyasztás csökkentése, rendszeres testmozgás, dohányzás mellőzése – és gyógyszeres kezelésen alapul.


close