Miért fontos a testmozgás a magas vérnyomás ellen?

A magas vérnyomás vagy hipertónia számos egészségügyi kockázattal jár. Magas vérnyomás esetén, a stresszmentes életmód és a helyes táplálkozás mellett, a rendszeres testedzés is hatékony eszköz a beteg kezelése során.

Tekintsük át, milyen folyamatok játszódnak le szervezetünkben a mozgás hatására?

A magas vérnyomás kezelésében a mozgás egyik legfontosabb szerepe, hogy csökkenti a felrakódások mértékét az artériákban. Ezek a felrakódások úgy jönnek létre, hogy a véráramban lévő plakkok összegyűlnek az erek falán. Idővel ezek a plakkok elszűkítik az artériák átmérőjét, ezzel növelik a vérnyomást. Ezt a folyamatot érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezik. Hasonlóan működik, mint amikor a locsolócsőben megnöveljük a nyomást úgy, hogy a végénél ujjunkkal összepréseljük. Idővel az érelmeszesedést okozó felrakódások mértéke miatt, kialakul a magas vérnyomás.

Mely kockázati tényezők csökkennek?

Mozgás közben, a vérben megemelkedik bizonyos enzimek és fehérjék szintje, melyek eltávolítják a felrakódásokat. A rendszeres testedzés csökkenti a vérrögképződés rizikóját is, aminek érelmeszesedés esetén fokozott a valószínűsége.

Az aktív életmód további előnye, hogy javítja az endotélium (a vérerek falát borító egyrétegű laphám) állapotát. Az endotélium biztosítja az artériák átjárhatóságát, valamint az artériák megfelelő tágulását és összehúzódását.

A stressz és a zaklatott idegállapot köztudottan növelheti a vérnyomást. A testedzés során felszabaduló hormonok viszont jelentősen csökkentik a stresszt, így a mozgás ezúton is hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.

Mozgás immunerősítő hatása

Mindezeken túl, a mozgás erősíti az immunrendszert, javítja a szervezet oxigén-felhasználását és a szervezet általános kondícióját, valamint hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához. Sokszor ezek az előnyök nem közvetlenül kapcsolódnak a magas vérnyomáshoz, de közvetetten hozzájárulnak olyan rizikófaktorok csökkentéséhez, melyek vérnyomásproblémákhoz vezetnek.

Mivel számos előnyös hatást gyakorol egészségünkre, természetesen a mozgás az egészségesek számára is nagyon fontos. Bizonyított tény, hogy általánosságban segíti a vérnyomással kapcsolatos problémákat, és akár az is előfordulhat, hogy a rendszeres testmozgás esetén csökkenthető a beteg gyógyszeradagja.


close