Magas vérnyomás és sófogyasztás

A sófogyasztás magas vérnyomásra gyakorolt hatását már régóta ismerik. Kínai orvosok már időszámításunk előtt észrevették, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás erősen megemeli a pulzusszámot.

A következőkben a sófogyasztás és a vérnyomás egymásra gyakorolt hatásáról olvashat.

A sófogyasztás korlátozása már egy évszázada központi helyen áll a magas vérnyomás kezelésében.

A vérnyomást a szívből kiáramló vér mennyisége és a vele szembeni ellenállás kapcsolata határozza meg. A kiáramló vér legnagyobb nyomása adja a szisztolés értéket, a szívciklus során elért legalacsonyabb vérnyomás-érték pedig a diasztolés érték.

A fiziológus Arthur Guyton elmélete szerint a magas vérnyomás összefüggésbe hozható a vese sókezelési problémájával. A magas vérnyomás válasz a vese fokozott sókiválasztására.

Túlzott sófogyasztás hatásai

A túlzott sófogyasztás kétféleképpen hat a vérnyomásra. Egyrészt a nátrium hatással van a vér mennyiségére. A só fogyasztásának korlátozása, vagy vízhajtó alkalmazása csökkenti a vér mennyiségét, és ezáltal a vérnyomás is csökken. Másrészt a megnövekedett nátriummennyiség hatására az agyban és a mellékvesében glikozidok termelődnek. Ezek a vegyületek növelik az erek ellenállását, amelyek így nem tudnak kellőképpen tágulni, és nő a vérnyomás.

Az angiotenzin szintje fordítottan arányos a vérnyomással és a só kiválasztódásával. Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzin-receptor blokkolók) gátolják az angiotenzin konvertáló enzim működését illetve az utóbbiak az angiotenzin receptort blokkolják. Az 1990-es években tesztelték a sófogyasztás csökkentésének a vérnyomásra gyakorolt hatását, és bizonyították, hogy a sószegény táplálkozás akár 8-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.


close