Érszűkület stádiumai

Az érszűkület veszélyes állapot, amely akár szívinfarktushoz és agyvérzéshez is vezethet, ezért az első figyelmeztető jeleknél orvoshoz kell fordulni.

Az érszűkület kialakulásának oka, hogy az artériák fala rendellenesen merevvé válik, így csökken az erek átmérője és a vér mennyisége. Az érszűkület kialakulásának négy fő stádiuma van, most ezeket vesszük sorra.

Érszűkület első stádiuma: lappangás

A megbetegedés sokáig lappang, legfeljebb műszeres vizsgálatokkal lehet kimutatni. Az egyik ilyen vizsgálat az úgynevezett doppler teszt, amely során ultrahangos vizsgálattal megmérik a lábak és a karok vérnyomását, majd elosztják a kettőt, így megkapják az úgynevezett boka-kar (doppler) indexet. Ha ennek értéke egynél alacsonyabb, akkor érszűkületről beszélünk, az állapot annál súlyosabb, minél alacsonyabb ez a szám.

Érszűkület második stádiuma: fájdalom járás közben

Később a beteg már fájdalmat is tapasztalhat, de csak mozgás közben. Ebben a stádiumban hosszabb terhelés után jelentkezik a kellemetlen érzés, amely rövid pihenés után megszűnik, majd bizonyos távolság megtétele után újra jelentkezik.

Érszűkület harmadik stádiuma: fájdalom nyugalmi helyzetben

Ebben a stádiumban már fekvő helyzetben is jelentkezik a fájdalom, mivel ilyenkor rossz lesz a vérellátás. További tünetek is jelentkezhetnek, ilyen például a zsibbadás, bőrszárazság, a bőr elfehéredése vagy kékülése, illetve lassulhat a szőrnövekedés a lábakon.

Érszűkület negyedik stádiuma: fekély

Az utolsó stádium nagyon súlyos állapot, ilyenkor már fekély, szövetelhalás is kialakul. A betegségnek ebben a stádiumában már mindenképpen orvosi kezelésre van szükség.


close