Érszűkület

Az érszűkület az artériák falának rendellenesen merevvé válása, amely következtében csökken az erek belső átmérője, így a vér mennyisége is.

Fontos, hogy a lábban jelentkező érszűkületet idejében felismerjük, hiszen súlyos esetekben akár agyvérzést, szívinfarktust is okozhat, illetve amputációhoz vezethet.

Érszűkület tünetei

Az érszűkület sokáig lappang, eleinte semmilyen tünetet nem mutat, maximum műszeres vizsgálatokkal lehet kimutatni a problémát. Ezután jelentkezik lábfájdalom, amely először hosszabb terhelés (gyaloglás, futás) után jelentkezik, majd folyamatosan egyre kisebb terhelésre is megjelenik. Később már fekvő helyzetben is érezhetünk fájdalmat, amely felkeléskor enyhül. A hideg végtagok, töredezett lábkörmök és nehezen gyógyuló lábfejen kialakult sebek is utalhatnak érszűkületre. Végső stádiumban fekély, szövetelhalás alakul ki, amely már komoly veszélyt jelez.

Érszűkület kockázati tényezői

Az érszűkületre genetikailag is hajlamos lehet valaki, de vannak olyan betegségek vagy életmódbeli elemek, amelyek hajlamosítanak a problémára. Ilyen például a dohányzás, a diabétesz, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Érszűkület diagnózisa és kezelése

Az érszűkületet leggyakrabban az úgynevezett doppler vizsgálattal lehet kimutatni, mely során megmérik a lábak és a karok vérnyomását, majd elosztják a kettőt, így megkapják az úgynevezett boka-kar (doppler) indexet. Ha ennek értéke alacsonyabb, mint egy alacsonyabb akkor már érszűkületről beszélünk.

Az érszűkület kezelése egyaránt magába foglalja a rizikófaktorok csökkentését, életmódbeli változtatásokat és gyógyszeres terápiát. Fontos, hogy betartsuk az orvos utasításait, hiszen ellenkező esetben az agyvérzést vagy szívinfarktust kockáztatjuk.

További ajánlott tartalom ebben a témában: érszűkület stádiumai


close