Magas vérnyomás télen

A hideg időjárás nem csak a felső légúti betegségek miatt lehet veszélyes. Ilyenkor nő a szív-és érrendszeri problémák kockázata, így a magas vérnyomásé is.

A hideg hónapokban eleve magasabb a vérnyomás, hiszen az alacsony hőmérséklet hatására összeszűkülnek az erek, a szűkebb vénák és artériák falára nagyobb nyomást gyakorol a vér.

Ez a nagyobb nyomás pedig a lerakódott plakkok könnyebb leválásához vezethet, trombózist, stroke-ot, szívinfarktust okozva.

Mennyire nő a vérnyomás télen?

Télen mindenkinek megemelkedik a vérnyomása, hogy mennyire, az számos tényező függvénye. Az általános egészségi állapot, a kinti hőmérséklet, az öltözet, az életkor, valamint a fizikai aktivitás mértéke is közrejátszik a vérnyomás emelkedésében. Emellett a hirtelen hőmérsékletváltozások, a hó és a szél is hatással van az értékek emelkedésére.

Ráadásul télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételeket fogyasztani, kevesebbet mozogni, a felrakódott plusz kilók pedig szintén okozhatnak magas vérnyomást.

Mit tehetünk a téli magas vérnyomás ellen?

A rövid kinti séták jót tesznek, de a hosszú kint tartózkodást kerüljük. Akinek eleve magasabb a vérnyomása, ellenőrizze gyakrabban, esetlegesen keresse fel orvosát a gyógyszeradag megváltoztatása végett. Önkényesen azonban ne emeljünk az adagon!

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Az odafigyelés azért fontos, mert télen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő. A vérnyomás növekedése könnyen okozhat szívinfarktust, stroke-ot is. Kutatások igazolják, hogy az infarktus kockázata és a hidegfrontra utaló alacsony légnyomás között összefüggés van.
Érdemes tehát jobban odafigyelni magunkra a téli hónapokban, különösen az idősekre, magas vérnyomással küzdőkre. Ha kimegyünk a szabadba, öltözzünk fel rétegesen.


close