Milyen ételeket kerüljön, ha magas a koleszterinszintje?

Amikor koleszterindiétába kezdünk, célszerű összeállítani egy listát arról, melyek azok a magas koleszterintartalmú (és magas telítettzsír-tartalmú) élelmiszerek, amelyeket el kell kerülnünk.

A következőkben megismerkedhet azokkal az ételekkel, amelyek fogyasztását ajánlott elkerülni koleszterincsökkentő diéta esetén.

A nem megfelelő étrend hozzájárulhat a magas koleszterinszinthez, ezzel növelve az érelmeszesedés okozta koszorúér-betegség kockázatát.

Tojás és húsfélék

Korlátozzuk az egész tojás fogyasztását napi maximum egy darabra. Ha egy recept több mint egy tojást ír, akkor használjunk tojásfehérjét vagy tojáshelyettesítő port. Csökkentsük a magas zsírtartalmú hús fogyasztását. Különösen magas a koleszterintartalma a belsőségeknek, például a májnak.

Kevés feldolgozott húst (párizsi, sonka, kolbász, virsli stb.) fogyasszunk, mert ezeknek magas a telített zsír- és nátriumtartalma. Lehetőleg ne együnk kacsa- és libahúst, vagy csak bőr nélküli mell vagy comb formájában. Ne használjunk zsírt sütéshez.

Tejtermékek

Korlátozzuk a teljes zsírtartalmú ételek bevitelét, mint a vaj és a teljes tej. A zsíros tejet, tejtermékeket cseréljük le alacsony zsírtartalmúakra. Kipróbálhatunk teljesen zsírmentes tejet és tejtermékeket is.

Olajok

Kerüljük az olyan élelmiszereket, melyek részlegesen hidrogénezett növényi olajokat tartalmaznak. Ellenőrizzük az élelmiszerek címkéit, hogy tartalmaznak-e hidrogénezett vagy részben hidrogénezett olajt. Ha ezek a kifejezések az első öt összetevő közt szerepelnek, akkor lehetőleg ne vásároljuk meg azokat. A sült ételek egy része szintén hidrogénezett vagy telített zsírokat tartalmaznak, így például a sült krumpli készítéséhez keressünk egészségesebb alternatívát.

Desszertek

Kevés süteményt, kekszet, muffint, fánkot fogyasszunk (különösen, ha hidrogénezett vagy telített zsírok felhasználásával készültek). Otthoni sütéskor keressünk alacsony zsírtartalmú recepteket.


close