Alacsony koleszterin

Az alacsony összkoleszterinszint nem jelent komolyabb egészségügyi problémát, hiszen a koleszterin csak kis mennyiségben esszenciális a szervezet számára. Az viszont már problémát jelenthet, ha a HDL koleszterin szintje alacsony.

Alacsony koleszterinszintről akkor beszélünk, ha az összkoleszterin szintje alacsonyabb a normálértéknél. Az alacsony koleszterinszint következményeiről, okairól tudhat meg többet a lenti cikkből.

Ha alacsony az LDL koleszterin szintje és az összkoleszterinszint

Az összkoleszterin és az LDL koleszterinszint esetében örvendetes az, ha alacsony. Nincs is következménye annak, ha alacsony értékeket mérnek, hiszen a koleszterinvegyületek ezen része nem esszenciális a szervezet működése szempontjából, nincs szükség minimum napi bevitelre, mert a szükséges mennyiséget a szervezet önmaga is elő tudja állítani acetil-koenzim A molekulák segítségével.

Az LDL ugyanis a „rossz” koleszterin, ez a koleszterin az érelmeszesedést válthatja ki, a periféria felé ebben a formában szállítódik a koleszterin, és lerakódik az erek falában. Az LDL koleszterinről ide kattintva olvashat részletesebben: LDL koleszterin

Ha alacsony a HDL koleszterin szintje

Az viszont már problémát jelenthet, ha a HDL koleszterin alacsony, mert ez esetben a koleszterin perifériáról történő elszállítása zavart szenved. A kívánt érték férfiaknál 0,9 mmol/liter, nőknél 1,1 mmol/liter fölött kell, hogy legyen.

Nemzetközi klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az alacsonyabb HDL koleszterinszinttel rendelkező betegeknél magasabb a szív- és érrendszeri szövődmények – a szívinfarktus, koszorúér-betegség – előfordulásának gyakorisága. A HDL ugyanis védi az ereket az érelmeszesedéstől. A HDL koleszterin szerepéről részletesebben ide kattintva olvashat: HDL koleszterin

Alacsony HDL koleszterinszint esetén ez a védő hatás nem, vagy csökkent mértékben érvényesül, ezért mindenképpen javasolt e típus szintjének emelése a betegségek megelőzése céljából.

Hogyan növelhető a HDL „védő” koleszterin aránya?

A HDL koleszterin szintjét emeli a testmozgás és az alkoholfogyasztás, de ez utóbbival kapcsolatban a vélemények ellentmondásosak, általában az orvosok nem is javasolják az alacsony HDL koleszterin e módon történő emelését.

Az, ha önmagában alacsony a HDL, általában nem igényel gyógyszeres kezelést, testmozgásra biztatják ilyenkor a beteget, az egészséges életmód rendszerint elegendő a koleszterinszint normális értékre történő emelésére.

Néhány gyógyszer, ami az LDL koleszterint csökkenti, egyúttal emeli a HDL-szintet, nem jellemző azonban, hogy ezeket a gyógyszereket kizárólag az alacsony HDL-szint miatt írná fel az orvos.

A HDL koleszterin szintjét a dohányzás is csökkenti, ezért a dohányzásról való leszokást is javasolják ilyen esetben az orvosok.


close