Magas koleszterin kezelése

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

20 éves lány vagyok, öröklötten magas a koleszterin szintem, 9,5! Sosem ettem zsíros húsokat, de mióta megtudtam, áttértem a vegetáriánus életmódra. A háziorvosom az Atoris (20mg) nevű gyógyszert írta fel. Ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban volna kérdésem.
A betegtájékoztató szerint, ha egyszer majd abbahagyom a szedését (még nem kezdtem el) azzal nő a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Viszont nem szeretnék életem végéig gyógyszert szedni, és ha sokáig szedem tönkreteheti a májamat.
Tehát mi a jobb eshetőség?
- ha beveszem ezt a 30 db 20 mg-os Atorist aztán nem váltok ki újat és abbahagyom a szedését, (valószínűleg megint az egekbe szökik a koleszterinem is)
- ha szedem az Atorist kb 3 hónapig, és aztán hagyok fel vele (talán kicsit később szökik az egekbe újra)
- ha egyáltalán nem szedem (magas marad, lerakódik az érfalamra stb...)
- ha életem végéig szedem (talán felkerülök az új májra várók listájára)
Azt le kell szögeznem hogy a zsírszegény diétát és a vegetáriánus életmódot szigorúan betartom bárhogy is lesz, gyógyszer ide vagy oda.
2011. 06. 23. | 21:55

Kedves Kérdező!

A statin típusú gyógyszert folyamatosan javasolt ezután szedni. Sok millió ember szedi az ilyen típusú gyógyszereket mellékhatások, májproblémák nélkül, remélhetőleg önnél sem jelentkezik probléma. Érdemes még omega zsírsavakat is fogyasztania,és persze az említett diéta is szükséges.

Orvosszakértő 2011. 06. 25. | 13:47
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close