Magas vérnyomás, gyógyszerek

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!

Magas vérnyomás kezelésére napi rendszerességgel az alábbi gyógyszereket szedem megközelítőleg öt éve:
Aprovel 300 / reggel egy tabletta /
Tenaxum 1 mg / este egy tabletta /
Ezekkel a gyógyszerekkel a vérnyomásom napi átlagban 120 - 130 / 60 - 70 hgmm közti értékre állt be, 60-65/perc pulzussal.
A vérnyomásomat naponta mérem, reggel és este és így kapom meg a napi átlag értéket. A mérések során - eddig - egyetlen egy alkalommal sem haladta meg a 132/70 értéket.
Megközelítőleg egy hónapja tapasztalom az alábbiakat:
A reggeli gyógyszer bevétel után elálmosodom és ritkán ugyan, de tompán fájni kezd a fejem. A vérnyomásomat ha ilyenkor megmérem az alábbi értékeket mérem: 100 - 110/ 50 - 60 hgmm.
Szintén ezzel egy időben - egy hónapja - délután 3 - 4 óra közt megfájdul a fejem és a mért vérnyomás értékek ilyenkor 140 - 145/ 65 - 70 hgmm értéket mutatnak, amely késő estére gyógyszer nélkül rendeződik, és általában a 125 - 130/ 65 - 70 hgmm értéket mérek.
Erről beszéltem a háziorvosommal is. Ő azt ajánlotta, hogy felezzem meg az Aprovel napi adagját, reggel és kora délután vegyek be fél fél tablettát. A megbeszéltek szerint egy hete így szedem a gyógyszereket, de sok változást nem tapasztaltam. Kértem, hogy cseréljük le a gyógyszereket mert esetleg a szervezetem hozzászokott, de Ő erre nem hajlandó, azzal, hogy nem lehet hozzászokni. Most azt javasolta, hogy reggel, az Aprovel mellé vegyek be egy Tenaxum tablettát, „egy ideig”. Azt, hogy meddig, azt nem mondta. A javaslata alapján vettem be gyógyszert és rosszul lettem, a vérnyomásom leesett 89/50 hgmm értékre. Elmondtam a háziorvosomnak is, erre azt válaszolta, hogy akkor reggel ne vegyek be Tenaxumot.
Ami számomra külön érdekes, hogy csak a szisztolés nyomás változik, emelkedik a 140-145 hgmm értékre, a diasztolés értél és a pulzusszám nem változik, az marad 65-70 hgmm értéken, 60-65/perc pulzusszám mellett.
Kérdezem, hogy ezek után mit tegyek, hogy ezek a szisztolés kiugrások elmaradjanak, és a velejáró fejfájások is megszűnjenek?
Menjek el egy szakorvoshoz?
2011. 12. 12. | 17:21

Kedves Kérdező!
Az első ötletem nekem is az lett volna, hogy felezze el az Aprovelt, és az egyik felet reggel, a másikat délben vegye be. Ha ez nem működött, lehet, hogy szükség lenne délben egy plusz gyógyszerre (pl. indapamid, bár ez vízhajtó hatású, de ki lehetne próbálni, hátha nem zavarja az éjszakákat, de van számos más szer is), vagy még a Tenaxum előrébb hozható (nem este, hanem délben veszi be), de jó lenne ABPM-mel ellenőrizni az éjszakai/hajnali értékeket is, nincs-e kiugrás. Ha nagyon nem sikerül beállítani, lehet, hogy érdemes felkeresni hypertonia szakrendelést.

Orvosszakértő 2011. 12. 16. | 20:09
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close